Πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι: Πώς αντιδρά, τι αντιλαμβάνεται

Και η πολυπόθητη στιγμή έφτασε. Επιστρέψατε στο σπίτι από το μαιευτήριο μαζί με το μωρό σας.

Πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι: Πώς αντιδρά, τι αντιλαμβάνεται

Θα συνειδητοποιήσετε πολύ γρήγορα ότι από τις πρώτες κιόλας μέρες ότι το μωρό σας αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα πράγματα απ΄ότι πιστεύετε.
Είτε βρίσκεται στην αγκαλιά σας είτε στην κούνια του, το νεογέννητο θα κρατάει τα χέρια και τα πόδια του σε κάμψη, όπως έκανε όταν βρισκόταν μέσα στη μήτρα.

Τα δάχτυλα των χεριών του θα είναι σφιχτά μαζεμένα, αν και θα μπορείτε να τα ισιώνετε μαλακά με το χέρι σας. Φυσιολογικά τα άκρα των ποδιών του θα είναι στραμμένα προς τα μέσα και θα κοιμάται με τα πόδια μαζεμένα κάτω από το σώμα του σε θέση μπρούμυτα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρις ότου το σώμα του ξεδιπλωθεί από την εμβρυϊκή αυτή στάση, στην οποία προτιμάει να κοιμάται.

Θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος μέχρις ότου να αρχίσει να «μιλάει» με γουργουρίσματα και λαρυγγισμούς. Όμως, ήδη από την αρχή θα είναι θορυβώδες. Εκτός από το κλάμα, με το οποίο θα εκδηλώνει κάποια ενόχληση, θα αφήνει ένα σωρό διαφορετικούς ήχους: γρυλισμούς, φωνίτσες, αναστεναγμούς, φταρνίσματα, λόξυγγα.

Οι περισσότεροι από αυτούς του ήχους καθώς και οι απότομες κινήσεις, είναι αντιδράσεις σε ενοχλητικά ερεθίσματα από το περιβάλλον. Αυτές οι αντιδράσεις και άλλες πιο ήπιας μορφής, αποτελούν σημάδια καλής λειτουργίας των αισθητηρίων οργάνων του μωρού σας κατά τη γέννησή του. Έπειτα από τόσους μήνες μέσα στη μήτρα, θα αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του ( ίσως και του πατέρα του).

Με την όσφρηση και τη γεύση του θα είναι σε θέση να διακρίνει το μητρικό γάλα από οποιοδήποτε άλλο υγρό.Η προτίμησή του στις γλυκές γεύσεις είναι δεδομένη, γι΄αυτό θα προτιμάει νερό με ζάχαρη αντί για σκέτο νερό και θα σουφρώνει τη μύτη του σε ξινές ή πικρές γεύσεις και μυρωδιές.

Το μωρό σας θα μπορεί επίσης να βλέπει αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 20- 30 εκατοστών από τα μάτια του, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπει πολύ καλά το πρόσωπό σας καθώς το κρατάτε και το ταΐζετε.

Η σημαντικότερη ίσως αίσθηση του νεογέννητου είναι η αφή.. Η ευχαρίστηση που θα νοιώθει το παιδί σας κάθε φορά που το κρατάτε στα χέρια θα είναι τόση όση και η δική σας. Η αγκαλιά θα του δώσει μια αίσθηση ασφάλειας, άνεσης και θα το κάνει να νιώσει ότι το αγαπούν.

Διαβάστε επίσης

Πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

«Ηρθε το μωρό μας στο σπίτι. Και τώρα τι;» Τα βασικά βήματα από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου

Οδηγός επιβίωσης για τους πρώτους μήνες με το μωρό στο σπίτι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved