Οδηγός επιβίωσης για τους πρώτους μήνες με το μωρό στο σπίτι

Αν διανύεις τώρα τους πρώτους μήνες μητρότητας ή αν έχεις βρεθεί στη θέση της νέας μανούλας στο παρελθόν, σίγουρα θα συμφωνήσεις με το εξής:

Οδηγός επιβίωσης για τους πρώτους μήνες με το μωρό στο σπίτι

Πέρα από την ατέλειωτη αυπνία και τα απρογραμμάτιστα ξυπνήματα μες τη νύχτα, το πιο ενοχλητικό πράγμα που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι η συσσωρευμένη πληροφόρηση από κάθε δυνατή πηγή. Από τις πιο πρόθυμες και πάντα έτοιμες για συζήτηση παντογνώστριες μητέρες μέχρι κάθε βιβλίο για νέους γονείς που σπεύδεις μέσα στο άγχος σου να διαβάσεις, έρχεσαι αντιμέτωπη με έναν οχετό από άπειρες –και κυρίως- αντικρουόμενες απόψεις.

Εμείς συλλέξαμε τις πέντε καλύτερες συμβουλές που μας έδωσαν ποτέ και στις παραθέτουμε προκειμένου να αρχίσεις να λύνεις από κάπου το κουβάρι των γνώσεων.

Άκου το ένστικτό σου

Με το πλήθος των ενημερωτικών πηγών και τα άπειρα καθοδηγητικά βιβλία που θα βρεθούν μπροστά σου, μην μπεις στο τρυπάκι να σκεφτείς ότι αυτά ξέρουν καλύτερα από εσένα τι πρέπει να κάνεις. Σίγουρα, αποτελούν καταγεγραμμένες εμπειρίες οι οποίες, όμως, δεν θα πρέπει να σε οδηγήσουν σε μια μονόπλευρη κατεύθυνση άκριτης υιοθέτησης τους. Αν για παράδειγμα το μωράκι σου κλαίει και πιστεύεις ότι πεινάει, μην διστάσεις να γεμίσεις την κοιλίτσα του επειδή το βιβλίο έλεγε ότι πρέπει να τρώει κάθε τρεις και όχι κάθε δύο ώρες που έχουν περάσει από την τελευταία φορά που έφαγε.

mother

Παρατήρησε τα σημάδια

Έχοντας ως δεδομένο ότι τα μωράκια μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο μέσω της γλώσσας του σώματος και το κλάμα, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα σας στο σπίτι, θα αρχίσετε να παρατηρείται τόσο τις κινήσεις-σημάδια όσο και τον διαφορετικό τόνο του κλάματός τους που κάθε φορά θέλει κάτι άλλο να σας πει. Για παράδειγμα, όταν ένα μωρό πεινάει θα αρχίσει να το «δείχνει» πριν φτάσει στο κλάμα, είτε με το πιπίλισμα των δακτύλων είτε με χτυπήματα στα χέρια και τα πόδια του. Αν, επίσης, νυστάζει, πριν αρχίσει να κλαίει θα παρατηρήσετε να τοποθετεί τα χεράκια του στα αυτιά. Αυτή είναι μια ένδειξη ότι το μικρό σας πλασματάκι χρειάζεται ξεκούραση.

Ξανασκέψου το πρότυπο της «τέλειας μαμάς»

Η μητρότητα είναι μια φάση κατά την οποία θα βιώσεις πολλές επιτυχίες αλλά, σίγουρα, θα έρθεις αντιμέτωπη και με αποτυχίες. Το πρότυπο της τέλειας μητέρας που έχεις στο μυαλό σου δεν υπάρχει κι αυτό γιατί κανένας –μα κανένας- δεν μπορεί να ορίσει τι είναι απόλυτα σωστό και τι όχι. Αυτό το ξέρεις μόνο εσύ γι’ αυτό καλύτερα ξανασκέψου την επόμενη φορά πριν σε «καταδικάσεις» για ένα λάθος σου. Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από τέλειους αλλά από ευτυχισμένους γονείς.

motherhood

Μην ξεχνάς τον μπαμπά

Τώρα που αναφέραμε τους γονείς, έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για τον ρόλο του ζευγαριού στη νέα οικογένεια. Ο πρώτος καιρός με το μωρό στο σπίτι είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και –σίγουρα- κουραστικός γεγονός που δεν πρέπει να σας απομακρύνει από τον σύντροφό σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ορίσετε μια ώρα μέσα στην ημέρα κατά την οποία θα πίνετε έναν καφέ ή θα απολαμβάνετε ένα γεύμα συζητώντας για τα πάντα εκτός από το μωρό. Σκοπός δεν είναι το νέο μέλος να σας αλλάξει τη ζωή αλλά να ενταχθεί όσο το δυνατόν ομαλότερα στην ήδη υπάρχουσα.

Προσωπικός χρόνος

Γέλασες ήδη; Κι όμως, ο προσωπικός χρόνος που θα αφιερώσεις για εσένα –και μόνο- είναι πιο σημαντικός απ’ όσο φαντάζεσαι. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μισή ώρα ξεκούρασης στον καναπέ ή ακόμα και μια δεκάλεπτη βόλτα γύρω από το σπίτι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για να ανακτάς δυνάμεις και να μην «πνιγείς» από την full time εργασία που λέγεται μητρότητα.

Διαβάστε επίσης

Πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε
«Ηρθε το μωρό μας στο σπίτι. Και τώρα τι;» Τα βασικά βήματα από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved