Παιδικές φοβίες: Τι φοβάται το παιδί;

Η φοβία είναι μια κλινική κατάσταση κατά την οποία το άτομο νιώθει παράλογο ή παράλογα έντονο φόβο ότι κάτι κακό θα του συμβεί στο μέλλον.

Παιδικές φοβίες: Τι φοβάται το παιδί;

Εάν δεν υπήρχε μέλλον, δεν θα υπήρχαν φοβίες, γιατί όπως και το stress, η φοβία είναι πάντα για κάτι που δεν γίνεται αυτή τη στιγμή αλλά η προσμονή ότι μπορεί να γίνει μας κόβει την ανάσα. Και τα πόδια, γιατί δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε.

Πόσοι από εσάς έχετε μια (ή και δύο) φοβίες; πόσοι φοβάστε το αίμα; ή το σκοτάδι; ή ότι έχετε κάποια σοβαρή και ανίατη ασθένεια; ή ότι θα σας κοροϊδέψουν; ή ότι θα πέσετε από κάποιο μεγάλο ύψος; ή ότι εάν κλειστείτε στο ασανσέρ θα πάθετε ασφυξία; όπως βλέπετε...φοβίες υπάρχουν πολλές…και η παιδική ηλικία και ψυχή δεν μένει έξω από αυτό δυστυχώς.

Η παιδική φοβία είναι ένας επίμονος, έντονος, διαρκής και παράλογος φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, χώρο, κατάσταση ή δραστηριότητα, η οποία μπορεί και να μην αποτελεί πραγματικό κίνδυνο ή απειλή (π.χ ένα ζώο, το σχολείο κ.α) που έχει ως αποτέλεσμα μια συμπεριφορά αποφυγής του παιδιού και έντονη ενόχληση – το παιδί επιθυμεί έντονα την αποφυγή αυτού που φοβάται. Το παιδί μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα όπως εφίδρωση, έντονο τρόμο, πόνο στο στομάχι, εμέτους με συνέπεια να εμποδίζεται σημαντικά η καθημερινή του λειτουργικότητα. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι βασανιστικό και ψυχικά επώδυνο για το μικρό μας παιδάκι αλλά και για εμάς τους γονείς που νιώθουμε συχνά αβοήθητοι μπροστά σε κάτι τέτοιο: «παράλογο» για εμάς αλλά απόλυτα αληθινό και τρομακτικό για το παιδί. Οι πιο συνηθισμένες φοβίες είναι των ζώων και του σχολείου.

fovies

Όταν μιλάμε για παιδικές φοβίες, καλό είναι να απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να μπορέσουμε να δράσουμε αποτελεσματικά και να μην κάνουμε χειρότερη ζημιά στην ψυχολογία του μικρού μας. Πολλοί γονείς υποτιμούν και δεν σέβονται την φοβία του παιδιού τους και χειροτερεύουν τα πράγματα.

Παράλληλα λοιπόν με την βοήθεια από τον ειδικό να θυμάστε:

  1. Μην γελάτε, υποτιμάτε ή κοροϊδεύετε το παιδί σας θεωρώντας εσφαλμένα ότι θα «πεισμώσει» και θα το ξεπεράσει.
  2. Μιλήστε με σεβασμό στους γύρω εξηγώντας τους κάποια πράγματα για να προστατέψετε το παιδί σας, εάν για παράδειγμα κάποιος φίλος σας σας επισκεφτεί με το κατοικίδιο ζωάκι του μαζί.
  3. Παραμείνετε ψύχραιμοι, με ήρεμο και σταθερό τόνο φωνής και ακούστε το παιδί σας.
  4. Εάν κλαίει ή έρχεται το βράδυ στο κρεβάτι σας μην το διώχνετε.
  5. Αναζητήστε βιβλία για εσάς και παραμύθια που θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να στηρίξετε το παιδί σας, βιβλία σχετικά με φόβους και φοβίες υπάρχουν πολλά στο εμπόριο.
  6. Μην μεταδίδετε τις φοβίες σας στο παιδί σας. Είναι ένα συχνό λάθος που οι περισσότεροι γονείς κάνουν και μετά δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να βοηθήσουν το παιδί τους να ξεπεράσει αυτή τη φοβία.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Φοβίες παιδιού: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε
Φοβίες παιδιού: Σε τι διαφέρουν από το φόβο;
Πώς εξελίσσονται οι φοβίες στα παιδιά και τους εφήβους;
Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το φόβο ως μέσο πειθαρχίας στο παιδί

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved