Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Η αυτοεκτίμηση δεν έχει να κάνει με το να λέμε στα παιδιά «είσαι έξυπνος» ή «καλό κορίτσι».

Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών
Bigstock

Όλοι οι γονείς θέλουν και προσπαθούν να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών και συνήθως το επιτυγχάνουν με τη μορφή επαίνων ή φιλοφρονήσεων.

Αυτός ο τύπος θετικής συμπεριφοράς- ενίσχυσης μπορεί να είναι ευεργετικός ειδικά με κομπλιμέντα τα οποία δεν αφορούν την εξωτερική εμφάνιση, αλλά υπάρχουν και άλλοι ακόμα πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να το βοηθήσετε να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του.

H Liomarys Reyes ( @thechanlcafreemami ), εξειδικευμένη ψυχοθεραπεύτρια στο parenting coaching, έγινε πρόσφατα viral αφού δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο μοιράστηκε τρεις τρόπους που μπορείτε και εσείς να εφαρμόσετε.

https://www.instagram.com/reel/C4vqehOO8kA/

Πριν ξεκινήσει με τις συμβουλές, εξηγεί γιατί η ηλικία πριν από τα 5 κρίνεται κρίσιμη για την αυτοεκτίμηση του παιδιού. «Επειδή μέχρι εκείνη την ηλικία η αυτοαντίληψη έχει ήδη αναπτυχθεί και αργότερα θα αποκτήσετε τον έφηβο που είναι προϊόν αυτών των παιδικών χρόνων. Οπότε ό,τι «χτίσετε» στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι αυτό που θα πάρετε πίσω αργότερα».

«Οι περισσότερες σεξουαλικά επικίνδυνες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι προϊόν μιας χαμηλής αυτοαντίληψης που αναπτύχθηκε στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής», επισημαίνει η ειδικός.

«Πρώτα, λοιπόν, χρειάζεται να επιτρέπετε στο παιδί σας να κάνει λάθη και αφήστε το να αναλάβει ευθύνες όπως το να διπλώσει τα ρούχα ή να σας βοηθήσει να κάνετε μπάνιο το κατοικίδιό σας.»

Με άλλα λόγια, έχοντας πίστη στο παιδί σας και αφήνοντάς το να συνεισφέρει με πράξεις προσφοράς (δουλειές) μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του.

Κάνοντας ερωτήσεις που το καθοδηγεί στην εσωτερική επικύρωση, αντί να δίνετε «κενούς» επαίνους που αργότερα προάγουν την υποχώρηση στην πίεση των συνομηλίκων.

Αφήστε το να κάνει πράγματα που του επιτρέπει να αναπτύξει την ιδέα ότι «Είμαι ικανός/ ικανή και ξέρω πώς να κάνω πράγματα. Και όταν κάνω λάθη, απλώς συνεχίζω».

«Το δεύτερο πράγμα που θα κάνετε είναι, όταν κάνουν λάθη να τα καλωσορίσετε ως ευκαιρίες για μάθηση», συνεχίζει. «Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να τον/ την εκπαιδεύσετε πώς να το κάνει σωστά.» Έτσι το παιδί θα σκέφτεται: «Μπορώ να μάθω από τα λάθη μου γιατί είμαι ικανός άνθρωπος που συνεισφέρει σε αυτό το σπίτι».

«Το τρίτο και τελευταίο πράγμα είναι να μην χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα και ανταμοιβές», καταλήγει η Liomarys «Γιατί μαντέψτε, δεν θα είστε πάντα εκεί δίνοντας αυτοκόλλητα

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved