Πώς να παρακινήσετε ένα παιδί που δεν έχει κίνητρο, να κάνει κάτι

Κοριτσάκι βαριέται κι έχει στερεώσει το μολυβι στα χείλη του έχοντας δίπλα του "βουνό" από τσαλακωμένα χαρτιά. Bigstock

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς να παρακινήσουν ένα παιδί που δεν έχει κίνητρα.

Αν και είναι φυσικό τα παιδιά να μην έχουν κίνητρο για πράγματα που δεν τους αρέσουν, δεν είναι φυσιολογικό να μην έχουν κίνητρο να κάνουν οτιδήποτε.

Η επιστήμη λέει ότι η έλλειψη κινήτρων έχει να κάνει με την ανεπαρκή επίδραση των νευροδιαβιβαστών που ονομάζονται ντοπαμίνη.

Πράγματα που μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος ντοπαμίνης περιλαμβάνουν:

  • Στρες
  • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
  • Κακοποίηση, φυσικές καταστροφές, βία, απώλεια αγαπημένου προσώπου.
  • Ψυχικές διαταραχές (π.χ.κατάθλιψη)

Κοριτσάκι κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη

Bigstock

Δεν υπάρχει κίνητρο να κάνει κάτι

Εάν το παιδί σας δεν έχει κίνητρο να κάνει κάτι, εδώ είναι το πρώτο βήμα: Μάθετε αν πραγματικά δεν ενδιαφέρεται για τίποτα ή αν απλώς δεν ενδιαφέρεται για πράγματα που εσείς θέλετε να το ενδιαφέρουν .

Εάν δεν θέλει να κάνει τις σχολικές εργασίες ή τις δουλειές του σπιτιού αλλά κατά τα άλλα ασχολείται με άλλες δραστηριότητες, όπως συνομιλεί με τους φίλους του ή παίζει παιχνίδια θα πρέπει να κάνετε μια κουβέντα.

Δώστε προσοχή στην ψυχική κατάστασή του

Αναζητήστε σημάδια ψυχικών προβλημάτων (κατάθλιψη ή άγχος). Αν απομονώνεται στο δωμάτιό του, δεν βγαίνει, δεν μιλάει παρά μόνο για τα βασικά, δεν γελάει, δεν συμμετέχει στις συζητήσεις μαζί σας, ίσως πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Ελέγξτε την ικανότητα του παιδιού σας να συγκεντρώνεται

Τα παιδιά που έχουν ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) συχνά θεωρούνται τεμπέληδες και χωρίς κίνητρα, χωρίς φυσικά να ισχύει.

Επίσης, δεν εμφανίζει κάθε παιδί με ΔΕΠΥ συμπτώματα υπερκινητικότητας. Ορισμένα μπορεί απλά να είναι απρόσεκτα και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα για το παιδί σας, μιλήστε με τον δάσκαλό του, πριν αναζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.

Πολλά παιδιά δεν έχουν κίνητρα λόγω ΔΕΠΥ

Μειώστε το άγχος στη ζωή του παιδιού

Το άγχος είναι το πιο κοινό πρόβλημα για τα παιδιά χωρίς κίνητρα. Προσπαθήστε να μειώσετε τους παράγοντες που μπορεί να προκαλούν άγχος στο παιδί σας και διδάξτε του δεξιότητες αντιμετώπισης.

Για παράδειγμα μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σας σχετικά με τις σχολικές του επιδόσεις αν βλέπετε ότι αγχώνεται.

Στηρίξτε το παιδί σας και ενισχύστε την αυτοεκτίμησή του με θετικά σχόλια. Εάν δυσκολεύεται στο σχολείο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του μιλήσετε.

Μάθετε αν υπάρχει κάτι με το οποίο μπορείτε να το βοηθήσετε χωρίς φωνές και συνεχείς υποδείξεις.

Με πληροφορίες από το parentingforbrain.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved