Πώς αναπτύσσουμε την αυτο-παρακίνηση στο παιδί μας;

Το να μπορεί το παιδί να παρακινεί τον εαυτό του είναι πολύ σημαντικό.

Πώς αναπτύσσουμε την αυτο-παρακίνηση στο παιδί μας;

Η αυτο-παρακίνηση δεν είναι μόνο να μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρωί αλλά και πηγαίνει στο σχολείο με καλή διάθεση.
Τα παιδιά παρακινούνται από μόνα τους να μάθουν έως την ηλικία των 7 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία χρειάζεται να αναπτύξουν την ικανότητα να κινητοποιούν τον εαυτό τους. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που αν αναπτυχθεί θα τα οδηγήσει στην επιτυχία.

Όπως αναφέρει η ψυχολόγος Σταυρούλα Γεωργακοπούλου στο www. psychopedia.gr παρόλο που η αυτο-παρακίνηση είναι κάτι που καλλιεργείται εσωτερικά, πάντα υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να την αναπτύξει.

Πώς αναπτύσσουμε την αυτο-παρακίνηση στο παιδί μας;

1.Ενθαρρύνουμε το παιδί να βλέπει τα θετικά σε μια κατάσταση
Βοηθώντας το παιδί να εστιάζει σε λύσεις παρά στο πρόβλημα ή στο τι πήγε στραβά βοηθάμε το παιδί να υιοθετεί νοοτροπία επίλυσης προβλημάτων.
2.Ενθαρρύνουμε το παιδί να επιμένει
Χρειάζεται να ανταμείβουμε και να επικροτούμε την προσπάθεια του παιδιού, όχι μόνο την επιτυχία του. Αυτή η στάση θα βοηθήσει το παιδί μας να αναπτύξει αντοχή στις δυσκολίες και τις αποτυχίες και την επιμονή μέχρι να επιτύχουν.
3.Διαχείριση αποτυχίας
Είναι αναγκαίο να διδάξουμε στο παιδί να αποδέχεται ότι κάποιες φορές πρόκειται να αποτύχει. Δείχνοντας του πως να χάνει ή να νικά του δίνουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστεί και να προχωρήσει.
4.Ενθαρρύνουμε το παιδί να ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα
Τα παιδιά που έχουν μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων μπορούν να εκτεθούν σε διαφορετικές εμπειρίες. Αυτές οι εμπειρίες συνδυασμένες μπορούν να το οδηγήσουν αργότερα σε καταλληλότερες επιλογές εργασίας.
5.Εορτασμός επιτυχίας
Το να γνωρίζει το παιδί πως να γιορτάζει και να χαίρεται ακόμη και με μια απλή επιτυχία δική του ή άλλων το βοηθά να θέλει να στοχεύει σε κάτι θετικό.
6.Δείξτε στο παιδί πώς είναι το αίσθημα της επιτυχίας
Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να επιτύχει και αφήστε το να νιώσει αυτά τα συναισθήματα. Υποστηρίζοντας και καθοδηγώντας το θα βοηθηθεί ώστε να αναπτύξει μια ισχυρή αυτοεκτίμηση και μια καλή αυτο-παρακίνηση.
7.Καλλιεργείστε τα ενδιαφέροντα του
Το να ενθαρρύνουμε το παιδί να μάθει περισσότερα για αυτά που το ενδιαφέρουν θα το βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα τους τρόπους που του αρέσει να μαθαίνει στο σχολείο. Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα απλά υλικά της κουζίνας όπως αλεύρι ή ζυμαρικά μπορεί πιο εύκολα να κατανοήσει το βάρος ή το ποσό για την αριθμητική.
8.Υιοθετήστε το τρόπο που του αρέσει να μαθαίνει
Σε κάποια παιδιά αρέσει να κάθονται και να ακούνε νέες πληροφορίες. Σε κάποια άλλα αρέσει να εμπλέκονται αμέσως σε μια διαδικασία για να δουν πως γίνεται. Υιοθετώντας το δικό τους στυλ εκμάθησης θα διατηρήσει το ενδιαφέρον τους να μάθουν ακόμη περισσότερα καθώς θα βρίσκουν αυτό τον τρόπο περισσότερο διασκεδαστικό.

Όλοι οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιτύχουν στο σχολείο και στη ζωή τους αργότερα. Ξεκινώντας να ενθαρρύνουμε τα παιδιά με το σωστό τρόπο τα βοηθάμε να αναπτύξουν τα χαρακτηριστικά που θα τους χρησιμεύσουν για όλη τους τη ζωή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved