Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας να μοιραστεί το δωμάτιό του με το αδελφάκι του

Το να μάθουν τα αδέλφια να μοιράζονται το υπνοδωμάτιό τους δεν είναι πάντα μια εύκολη διαδικασία.

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας να μοιραστεί το δωμάτιό του με το αδελφάκι του

Το κοριτσάκι ως μεγαλύτερη αδελφή προσέχει το μωρό να μην πέσει από το κρεβάτι.

Bigstock

Ίσως αναρωτιέστε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για τα αδέρφια ν’ αρχίσουν να μοιράζονται το δωμάτιο.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μέχρι να γίνει η προσαρμογή.

Οι ειδικοί συνιστούν να κρατήσετε το μωρό στην κούνια αν δεν έχει αρχίσει ακόμα να σκαρφαλώνει στα κάγκελα . Συνήθως τα νήπια μπορούν να κοιμούνται στην κούνια τους μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Πώς να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί σας

Πριν κάνετε την οποιαδήποτε αλλαγή στο παιδικό δωμάτιο, μιλήστε με το μεγαλύτερο παιδί σας. Εξηγήστε τους λόγους που θα πρέπει να το μοιραστεί και ότι αν υπήρχε άλλη επιλογή, θα την επιλέγατε.

Λάβετε υπόψιν τη γνώμη του μικρού σας για το πώς θέλει να είναι από δω και πέρα το κοινό δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο η μετάβαση στο νέο καθεστώς μπορεί να είναι πιο ήπια.

Εξηγήστε του επίσης ότι δεν είναι δική του ευθύνη να προσέχει το μωρό, όπερ σημαίνει να μην επιχειρήσει να το σηκώσει από το κρεβάτι του. Εσείς θα είστε εκεί για ότι χρειαστεί.

moro-kai-nipio-sto-idio-domatio.jpg

Μωρό και νήπιο έχουν ξαπλώσει στο κρεβάτι

Bigstock

Θέση κρεβατιών

Όταν έρθει η ώρα της συνύπαρξης, βεβαιωθείτε ότι το μεγαλύτερο παιδί έχει κατανοήσει τους λόγους που γίνεται. Ζητήστε να σας πει που θέλει να είναι το δικό του κρεβάτι στο δωμάτιο (αν έχει δηλαδή κάποια προτίμηση) και τι χρώμα θα ήθελε το δωμάτιο.

Αποφύγετε να βάλετε παραβάν ανάμεσα στα κρεβάτια ειδικά αν τα παιδιά είναι μικρά γιατί στα περισσότερα αρέσει να βλέπει το ένα το άλλο.

Ρουτίνα ύπνου

Το ιδανικό θα ήταν τα παιδιά να κοιμούνται την ίδια ώρα. Επειδή όμως αυτό είναι μάλλον απίθανο, ειδικά αν το ένα είναι νήπιο, καθυστερήστε την ώρα ύπνου του μεγαλύτερου παιδιού. Μπορείτε να του διαβάσετε μια ιστορία στο καθιστικό, να κάνετε αγκαλιές στο δικό σας κρεβάτι και γενικά να έχετε λίγο χρόνο οι δυο σας.

Παιχνίδια

Τοποθετήστε τα μικρότερα αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για τα μωρά, όπως αυτοκίνητα-παιχνίδια, σε καλάθια ή κάδους που δεν μπορεί να τα φτάσει ή κρατήστε τα έξω από το κοινόχρηστο δωμάτιο.

kounia-morou.jpg

Κοριτσάκι είναι στην κούνια του και πιάνει τα κάγκελα.

Bigstock

Έπιπλα

Βεβαιωθείτε ότι στο δωμάτιο δεν υπάρχουν αντικείμενα ή έπιπλα που μπορούν να τραυματίσουν τα παιδιά. Αποφύγετε τα καρεκλάκια που μπορούν να μετακινηθούν σχετικά εύκολα καθώς υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Επίσης, μη βάζετε την κούνια ή το παιδικό κρεβάτι κοντά σε παράθυρα και δέστε ψηλά τα κορδόνια για τις κουρτίνες ή τα στόρια ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να τα φτάνουν. Παράλληλα, προσέξτε τα ηλεκτρικά καλώδια και τοποθετήστε προστατευτικά στις πρίζες.

Ξεχωριστοί χώροι παιχνιδιού

Παιχνίδια που δεν αποτελούν κίνδυνο για το μωρό σας ενώ είναι ξύπνιο όπως κουδουνίστρες ή λούτρινα ζωάκια μπορείτε να έχετε στο πάτωμα. Βάλτε τα παιχνίδια του μωρού σε χαμηλότερα ράφια ή σε κουτιά κάτω από την κούνια όπου μπορεί να τα πιάσει εύκολα μόλις αρχίσει να μπουσουλάει. Οποιαδήποτε άλλα παιχνίδια του μεγαλύτερου παιδιού που έχει αποσπώμενα κομμάτια, καλό είναι να φυλάσσονται σε κουτιά ή σε ράφια που δεν μπορεί να φτάσει το νήπιο.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved