Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο στρώμα για την κούνια του μωρού;

Ποια είδη στρώματος υπάρχουν στην αγορά και με ποια κριτήρια να κάνετε την επιλογή σας;

Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο στρώμα για την κούνια του μωρού;
Bigstock

Η επιλογή του στρώματος είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή της κούνιας. «Το μωρό περνά αρκετές ώρες ξαπλωμένο και ειδικά τα νεογέννητα είναι πιθανό να κοιμηθούν και πάνω από 20 ώρες την ημέρα» αναφέρει η Elizabeth King μητέρα τριών παιδιών και ειδικός σε θέματα ύπνου στο Very Well Family.

Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε πριν κάνετε τις αγορές σας;

Τα είδη στρωμάτων που υπάρχουν στην αγορά

Τα κλασικά στρώματα έχουν μήκος περίπου 130 εκατοστά και πλάτος περίπου 70. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η κατασκευή τους και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα.

Στρώματα για μωρά Vs για νήπια

Τα στρώματα για μωρά και νήπια έχουν τις ίδιες διαστάσεις, καθώς είναι σχεδιασμένα για τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι. Μία βασική διαφορά είναι η σκληρότητα. Τα στρώματα για μωρά είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μειώνουν τον κίνδυνο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου για αυτό και είναι πιο σταθερά και σκληρά. Τα νήπια από την άλλη προτιμούν να κοιμούνται σε πιο μαλακές επιφάνειες, για αυτό και πολλά στρώματα που είναι κατάλληλα μέχρι και τη νηπιακή ηλικία, έχουν διπλή επιφάνεια: από τη μία πλευρά το στρώμα είναι πιο σκληρό και από την άλλη πιο μαλακό.

Στρώματα με αφρό μνήμης (memory foam) ή με ελατήρια

Τα στρώματα για την κούνια του μωρού φτιάχνονται συνήθως από αφρό μνήμης ή ελατήρια. Η βασική διαφορά αυτών των δύο είναι το βάρος, καθώς τα στρώματα με αφρό μνήμης είναι κάποια κιλά ελαφρύτερη.

Οργανικά και μη τοξικά στρώματα

Στο εμπόριο μπορείτε επίσης να βρείτε οργανικά στρώματα που είναι φτιαγμένα από φυσικά, μη τοξικά υλικά, όπως το μαλλί το βαμβάκι. Είναι συνήθως πιο ακριβά, ωστόσο παρέχουν την ασφάλεια ότι το μωρό δεν είναι εκτεθειμένο σε λιγότερα χημικά.

Με ποια κριτήρια να επιλέξετε το στρώμα του μωρού;

Η ασφάλεια θα πρέπει να είναι το νούμερο ένα κριτήριο για την επιλογή σας. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το στρώμα που θα επιλέξετε πληρεί τα πρότυπα ασφαλείας της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο ασφυξίας, τραυματισμού κ.α.

Σκληρότητα. Η επίπεδη, σκληρή επιφάνεια είναι ιδανική για τον ύπνο του μωρού.

Σωστή εφαρμογή. Είναι πολύ σημαντικό το στρώμα να εφαρμόζει καλά στην κούνια ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος το μωρό να παγιδευτεί ανάμεσα στο στρώμα και την κούνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς το κενό που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην κούνια και το στρώμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα δύο δάχτυλα.

Πόσα χρόνια μπορείτε να κρατήσετε το στρώμα της κούνιας;

Κατά μέσο όρο τα στρώματα κούνιας έχουν διάρκεια ζωής τρία με πέντε χρόνια, αυτό ωστόσο εξαρτάται και από την ποιότητα της κατασκευής. Κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι τα στρώματα με αφρό μνήμης έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, δεδομένου ότι μετά από κάποιο διάστημα αλλοιώνεται το σχήμα τους.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved