Πρέπει ή όχι να κρύβουμε τις δύσκολες καταστάσεις από τα παιδιά;

Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε στα παιδιά για τις δύσκολες ή δυσάρεστες στιγμές που αντιμετωπίζει η οικογένεια.

Πρέπει ή όχι να κρύβουμε τις δύσκολες καταστάσεις από τα παιδιά;
Bigstock

Δυστυχώς, η ζωή έχει πολλές ανατροπές και δυσάρεστα γεγονότα που ακόμα και οι ενήλικοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν.

Για παράδειγμα, μια σοβαρή ασθένεια, ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας , μια απόλυση από την εργασία, αναπόφευκτα επηρεάζουν σύσσωμη την οικογένεια και ειδικά τα παιδιά.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα γεγονότα χωρίς να κρύψουμε την αλήθεια από τα παιδιά αλλά και χωρίς να τους προκαλέσουμε ανασφάλεια;

Γιατί δεν πρέπει να κρύβουμε δύσκολες καταστάσεις από τα παιδιά

Young Family Having Fun. Together At Home. Happy Childhood. Attractive Young Couple. Parents And Kid

Η ανησυχία επιδεινώνεται

Αν και μπορεί να πιστεύουμε ότι αποκρύπτοντας την αλήθεια από τα παιδιά τα προστατεύουμε, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Τα παιδιά είναι διορατικά και καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει.

Θα παρατηρήσουν τις αλλαγές που προκύπτουν στην καθημερινή μας ρουτίνα. Ομοίως, θα παρατηρήσουν τη διάθεσή μας: είμαστε λυπημένοι, μελαγχολικοί, οξύθυμοι ή απόντες από ό,τι συνήθως. Μπορεί να μην ξέρουν το λόγο αλλά αντιλαμβάνονται ότι κάτι έχει αλλάξει και θα αναζητήσουν εξηγήσεις.

Σε αυτήν την αναζήτηση, μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι η αιτία του προβλήματος και θα αισθανθούν ενοχές. Επίσης, μπορεί να ανησυχούν περισσότερο από όσο θα έπρεπε, σκεπτόμενα ότι έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρό και μη αναστρέψιμο.

Ακόμα κι αν κρύβουμε από το παιδί ότι έχουμε απολυθεί από τη δουλειά ή ότι υπάρχει άλλο πρόβλημα, θα συνεχίσει να βλέπει ότι κάτι συμβαίνει.

sxesi-empistosinis-goneis-paidia-2.jpg

Όταν κρύβουμε δύσκολες καταστάσεις από τα παιδιά η εμπιστοσύνη κλονίζεται

Ένας υγιής και σταθερός δεσμός με τα παιδιά απαιτεί εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές. Κρύβοντας την αλήθεια, μπορούμε να προκαλέσουμε τριγμούς στη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ μας. Όταν τελικά μάθουν την αλήθεια, θα ξέρουν ότι τους έχουμε πει ψέματα και ίσως αισθανθούν προδομένα. Επίσης, προκύπτει κι άλλο ζήτημα: αν το παιδί μας νιώθει ότι δεν το εμπιστευόμαστε δεν θα μας εμπιστευτεί ούτε αυτό.

Η υπερπροστασία δεν είναι η απάντηση

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι δεν θα μπορούμε πάντα να προστατεύουμε τα παιδιά… Επομένως, ας χρησιμοποιήσουμε το δυσάρεστο γεγονός ως αφορμή για να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να τους διδάξουμε πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους σε δύσκολες στιγμές. Αυτή θα είναι αναμφίβολα μια πολύτιμη εμπειρία μάθησης που τους στερούμε κρύβοντας την πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved