Πέντε πράγματα που πρέπει να ακούνε τα παιδιά από τους γονείς τους

Γιατί είναι σημαντικό οι γονείς να συμπεριφέρονται με ειλικρίνεια μπροστά στα παιδιά.

Πέντε πράγματα που πρέπει να ακούνε τα παιδιά από τους γονείς τους
Bigstock

Οι περισσότεροι γονείς αποφεύγουν να μιλούν μπροστά στα παιδιά τους για θέματα που θεωρούν ακατάλληλα για την ηλικία τους.

Μπορεί να είναι θέματα οικογενειακά, ασθένειας, οικονομικά.

Έχετε σκεφτεί όμως ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ακούσουν τα παιδιά σας όχι υπό τη μορφή ανακοίνωσης αλλά ως μια απλή συζήτηση με τον /ην σύντροφό σας;

Βλέποντας τα παιδιά πώς μιλάτε και συμπεριφέρεστε μεταξύ σας, είναι πιθανόν να επιδιώξουν το ίδιο μεγαλώσουν.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε και να λέτε ως ζευγάρι όταν είναι μπροστά τα παιδιά ( ή όταν ξέρετε ότι κρυφακούνε).

paidi-niothoun-perifana.jpg

Υγιής αντιπαράθεση

Εάν έχετε πληγωθεί από μια συμπεριφορά του /ης συζύγου σας δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι τα παιδιά να πάνε για ύπνο. Μπορείτε ήρεμα να πείτε : «Θέλω να μιλήσουμε για αυτό που συνέβη στο αυτοκίνητο. Με πλήγωσες και θέλω να καταλάβω τα λόγο». Το να επιτρέπετε στα παιδιά να σας ακούν και να βλέπουν ότι αντιμετωπίζετε με σεβασμό τον σύζυγό σας, κατανοούν την ουσία της επικοινωνίας.

Πριν σκεφτείτε ότι δεν είναι σωστό αφήσετε το παιδί σας να δει τους δύο ανθρώπους που αγαπά περισσότερο στον κόσμο να μαλώνουν, πρέπει να αναλογιστείτε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με την ιδέα ότι οι γονείς τους δεν μαλώνουν ποτέ θα έχουν μια μη ρεαλιστική προσδοκία για το τι είναι γάμος. Η υγιής επικοινωνία είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά από το γάμο σας.

Συγγνώμη

Ακριβώς όπως θέλετε τα παιδιά σας να μάθουν πώς είναι η υγιής αντιπαράθεση σε έναν γάμο, θέλετε επίσης να ακούσουν μια ανταλλαγή ειλικρινής συγγνώμης όταν ξεπερνιούνται τα όρια και πληγώνονται τα συναισθήματα. Φράση όπως «σου οφείλω μια συγγνώμη. Λυπάμαι για τον σκληρό τόνο που χρησιμοποίησα», δείχνει όχι μόνο ότι αναγνωρίζετε το λάθος σας αλλά ότι δεν έχετε πρόβλημα να ζητήσετε συγγνώμη.

vradino-geuma-oikogeneia.jpg

Εκδήλωση συναισθημάτων

Είτε είναι ένα απλό «σ’ αγαπώ» το πρωί πριν βγείτε από το σπίτι, είτε κάτι μεγαλύτερο όπως μια προσωπική θυσία για να βοηθήσετε τον σύζυγό σας να εκπληρώσει έναν δικό του στόχο, κάντε τα όλα μπροστά στα παιδιά!

Επίλυση προβλημάτων

Είναι σημαντικό για ένα ζευγάρι να συνεργάζεται για τους ίδιους στόχους όπως είναι η ανατροφής των παιδιών. Το συστατικό της επιτυχημένης ομαδικής εργασίας είναι η επίλυση προβλημάτων και ο γάμος απαιτεί αυτή την ομαδικότητα. Μην αφήνετε απ΄ έξω τα παιδιά, απεναντίας ζητήστε τη γνώμη τους ( ανάλογα με την ηλικία τους φυσικά).

Θετικά σχόλια

Τα παιδιά πρέπει να σας ακούν να τα επαινείτε στον σύζυγό σας ή να λέτε τα καλύτερα για έναν γείτονα ή έναν συνάδελφό σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η υπομονή, η αγάπη, η κατανόηση, η καλοσύνη είναι έννοιες που τα παιδιά μαθαίνουν από εσάς , τους γονείς του, και από τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στον /ην σύντροφό σας.

Πηγή: imom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved