Αδελφικοί καβγάδες: Πότε πρέπει να παρεμβαίνετε

Ενώ ορισμένες διαφωνίες ανάμεσα στα αδέλφια μπορούν να επιλυθούν από μόνες τους, άλλες απαιτούν τη δική σας παρέμβαση.

Αδελφικοί καβγάδες: Πότε πρέπει να παρεμβαίνετε
Bigstock

Η ζήλια, ο ανταγωνισμός, η κούραση είναι οι πιο συχνές αιτίες που μαλώνουν μεταξύ τους τα αδέλφια.

Και μπορεί οι αφορμές να είναι ασήμαντες με κύριο στόχο να τραβήξουν την προσοχή σας ή να κερδίσουν την εύνοιά σας, οι καβγάδες όμως μπορούν να ξεφύγουν και να οδηγήσουν ακόμα και σε τραυματισμό.

adelfikoi-kavgades.jpg

Παρεμβαίνετε ή όχι;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να παρεμβαίνετε ε σε κάθε καυγά που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους. Για να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να αποκτήσουν εργαλεία για τη διαχείριση των συναισθημάτων τους καθώς και για την επίλυση συγκρούσεων με άλλους ανθρώπους, είναι σημαντικό να μαθαίνουν από μικρά να επιλύουν τις διαφορές τους.

Θα πρέπει να ζυγίσετε πολύ καλά τη στάση σας, ειδικά όταν ένα από τα παιδιά σας ζητάει να πάρετε το μέρος του και να τιμωρήσετε το αδελφάκι του. Μην σπεύσετε να βγάλετε συμπεράσματα αν πρώτα δεν ακούσετε και τις δύο πλευρές. Επίσης, μη δείχνετε με τη στάση σας μεγαλύτερη εύνοια σε ένα από τα δύο αδέλφια.

Πότε είναι απαραίτητο να παρεμβαίνετε στους καυγάδες μεταξύ αδελφών;

Όταν οι διαφωνίες μεταξύ των αδερφών κλιμακώνονται και αρχίζει να ξεφεύγει η κατάσταση, είναι απαραίτητο να παρέμβετε για να αποφευχθεί η σύγκρουση. Θα πρέπει να καταστήσετε σαφές ότι η βία δεν είναι τρόπος επίλυσης προβλημάτων ή υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους και ότι δεν είναι αποδεκτή. Σε τέτοιου είδους διαμάχες θα πρέπει επίσης να είστε σταθεροί και συνεπείς ώστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι οι προσβολές, το σπρώξιμο, τα μαλλιοτραβήγματα δεν επιτρέπονται για κανένα λόγο.

adelfikoi-kaugades-goneis-tips.jpg

Μη χάνετε την ψυχραιμία σας

Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι μιλώντας στα παιδιά σας με σοβαρό ύφος. Αν θέλετε τα παιδιά να μην καταφεύγουν στη βία για να λύσουν τα προβλήματά τους θα πρέπει να τους δώσετε το παράδειγμα διατηρώντας την ψυχραιμία σας ακόμα κι αν κατακλύζεστε με συναισθήματα θυμού.

Μιλήστε τους ανάλογα με την ηλικία τους

Όταν προσπαθείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας, προσαρμόστε το λεξιλόγιό σας στις ηλικίες, το γνωστικό τους επίπεδο και την ικανότητα κατανόησης . Διαφορετικά, δεν θα καταλάβουν όλα όσα τους λέτε.

adelfikoi-kavgades4.jpg

Επιλέξτε το διάλογο

Για να μάθετε την αιτία του τσακωμού, ξεκινήστε έναν ήρεμο διάλογο. Ακούστε με προσοχή όλες τις πλευρές και στη συνέχεια ακούστε τι θα έκαναν τα αδέλφια αν ήταν στην θέση σας.

Ενδεχομένως, καθ' όλη τη διάρκεια της συνομιλίας, θα χρειαστεί να σταματήσετε τον διάλογο αρκετές φορές για να τους υπενθυμίσουμε να σέβονται τα επιχειρήματα του άλλου και να μην διακόπτουν ο ένας τον άλλον ενώ ο άλλος μιλάει.

Κατά συνέπεια, ο στόχος δεν είναι να βρεθεί κάποιος που να κατηγορήσει ή να αποφασίσει ποιος έχει δίκιο, αλλά να επιλύσει τη σύγκρουση μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης . Είναι σημαντικό να δίνετε χώρο σε κάθε παιδί, ώστε να μπορεί να εκφράσει αυτό που νιώθει και σκέφτεται, χωρίς να κρίνει ή να ελαχιστοποιεί τα συναισθήματά του.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved