«Μην τσακώνεστε» - Τα προβλήματα στη σχέση δεν θα τα λύσουν τα παιδιά σας

Όλες οι σχέσεις περνούν δυσκολίες και προβλήματα.

Μαρίνα Μόσχα
«Μην τσακώνεστε» - Τα προβλήματα στη σχέση δεν θα τα λύσουν τα παιδιά σας

Και είναι λογικό αν σκεφτούμε πως δύο άνθρωποι συναντώνται με όλα όσα ο καθένας κουβαλάει, διαφορετικά βιώματα, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικούς τρόπους σκέψης, αντίδρασης, κλπ. και καλούνται να συνυπάρξουν σε μία κοινή πορεία ζωής. Θα διαφωνήσουν, άλλες φορές πιο έντονα και άλλες λιγότερο, θα ανταλλάξουν λόγια που ίσως δεν εννοούν ή τα …μισοπιστεύουν, στο τέλος θα τα βρουν και πάλι και θα συνεχίσουν την κοινή τους πορεία μέχρι τον επόμενο καυγά…

Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει όταν οι καυγάδες είναι πια πολύ συχνοί και έντονοι και όταν οι γονείς ανακατεύουν και τα παιδιά στις μεταξύ τους διαμάχες, περιμένοντας να πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου ή ακόμη και να …τους λύσουν τα προβλήματα!

Παρόλο που δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ χαρακτηρισμούς του τύπου «σωστό» ή «λάθος», εδώ θα πω πραγματικά πως είναι μία λάθος αντίδραση και συμπεριφορά αυτή, εφόσον τα παιδιά δεν είναι οι γονείς των γονιών τους!

Τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στο ζευγάρι μπορούν να λυθούν εάν το επιθυμούν και οι δύο και κάνουν βέβαια και τις ανάλογες ενέργειες. Αν προσπαθεί μόνο ο ένας και ο άλλος απλά …περιμένει, τότε λυπάμαι που το λέω αλλά η σχέση αυτή προφανώς και δεν υφίσταται, μάλιστα έχει τελειώσει απλά δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενοι!

goneis tsakonontai 2

Τα παιδιά σας σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν κάτι για τη δική σας σχέση. Μάλιστα είναι και πολύ ανώριμη στάση να περιμένετε πως θα μεσολαβήσουν ή πως θα σας «πάρουν» την πιθανή βαρεμάρα που νιώθετε με τον σύντροφό σας… Δυστυχώς βλέπω ζευγάρια που κρέμονται από το τι θα κάνει το παιδί για να κανονίσουν και το μεταξύ τους πρόγραμμα – και δεν μιλάω για τις ώρες που ίσως χρειαστεί να το πάνε στο φροντιστήριο… Μιλάω για την έλλειψη ευχαρίστησης και διασκέδασης που περιμένουν να την καλύψει η παιδική συντροφιά!

Γονείς, κρατήστε στο μυαλό σας πως τα προβλήματα στη σχέση σας αφορούν εσάς τους δύο και μόνο! Αν εσείς νιώθετε πως είναι δύσκολο να πάψετε να τσακώνεστε τόσο έντονα και συχνά, αν εσείς οι δύο λειτουργείται τόσο εγωκεντρικά, πως περιμένετε από τα βλαστάρια σας που ούτε τη γνώση έχουν αλλά ούτε και την ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα να σας βρουν τις λύσεις; Αν και λυπάμαι που το λέω, κάποιες φορές βλέπω παιδιά που είναι πολύ πιο ώριμα από τους ανώριμους γονείς τους και αναγκάζονται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να …επιβιώσουν!

Αν η σχέση σας λοιπόν είναι προβληματική, δεν θα βρείτε τη λύση μέσα από το παιδί σας αλλά μέσα από την βοήθεια ειδικού ώστε να δείτε το μερίδιο του καθενός σε αυτή την κατάσταση και να αναπτύξετε και πάλι μία ουσιαστική σχέση μεταξύ σας, στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved