Γιατί αυξήθηκαν οι τσακωμοί με τους συζύγους μέσα στην πανδημία;

Η πανδημία του νέου κορονοϊού εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 και έπειτα.

Μυρτώ Κογεβίνα
Γιατί αυξήθηκαν οι τσακωμοί με τους συζύγους μέσα στην πανδημία;

Η πανδημία και τα επακόλουθά της- εγκλεισμός στο σπίτι, εργασιακά, οικονομικά και πρακτικά προβλήματα - αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα, τεράστια πρόκληση για τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού. Ο περιορισμός δραστηριοτήτων και κοινωνικών επαφών, σε συνδυασμό με το φόβο και την αβεβαιότητα που επικρατεί, συνιστούν ψυχολογικά δυσβάσταχτη συνθήκη. Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε ακραίες συνθήκες, και μάλιστα για παρατεταμένο διάστημα, είναι λογικό και επόμενο να έχει μειωμένες ψυχολογικές αντοχές και έντονες συναισθηματικές εξάρσεις. Επομένως, μικροπαρεξηγήσεις μεταξύ των συζύγων, που άλλοτε θα ξεπερνιούνταν εύκολα, τώρα μπορούν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις, οι οποίες όμως αντικατοπτρίζουν μάλλον την ευαίσθητη ψυχολογική μας κατάσταση, παρά τη διαφωνία αυτή καθεαυτή.

Από την άλλη, η έλλειψη προσωπικού χώρου δημιουργεί και αυξημένα νεύρα, τα οποία και πάλι μπορεί να οδηγήσουν σε παραπάνω διαμάχες και τσακωμούς από ότι συνήθως. Όλα οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πόσο αγαπούν το σύντροφό τους, χρειάζονται χώρο και χρόνο εκτός της σχέσης τους.

zeugari tsakonetai

Η εργασία εκτός σπιτιού, η ενασχόληση με ενδιαφέροντα και οι κοινωνικές συναναστροφές με φίλους επιφέρουν ισορροπία, και άρα αρμονία, σε μια σχέση, αλλά δυστυχώς αποτελούν πολυτέλεια εν μέσω της τωρινής κατάστασης. Από την άλλη, ο ποιοτικός χρόνος με το σύντροφό μας, χωρίς περισπασμούς, τείνει και αυτός να εκλείπει, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά συνεχώς στο σπίτι, τα οποία έχουν πλέον ανάγκη όχι μόνο ψυχαγωγίας, αλλά και διδασκαλίας, βάσει των νέων συνθηκών. Αυτό δημιουργεί, και πάλι, εύφορο έδαφος για συχνούς τσακωμούς.

Τα καλά νέα είναι ότι, όσο δύσκολη κι αν είναι η τωρινή κατάσταση, εντούτοις δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα. Καλό είναι να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι οι συχνότεροι τσακωμοί με τον/την σύζυγό μας είναι απολύτως φυσιολογικοί και αναμενόμενοι τη δεδομένη χρονική στιγμή και να προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να μην τους δίνουμε ιδιαίτερη βάση. Άλλωστε, όλες οι σχέσεις έχουν τα σκαμπανεβάσματά τους αλλά, όπως λένε, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται! Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, με λίγη καλή θέληση και ΠΟΛΛΗ υπομονή, η σχέση μας με τον/την σύζυγό μας να βγει από την τωρινή δοκιμασία ακόμα πιο δυνατή.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved