Τα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν εποχική συναισθηματική διαταραχή

Απλά στα παιδιά είναι διαφορετική.

Τα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν εποχική συναισθηματική διαταραχή
Bigstock

Σύμφωνα με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Αμερικής, κάθε χρόνο, το 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ παλεύει με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή αλλιώς SAD. Αυτή η εποχική κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από το πότε ξεκινά και πότε τελειώνει. Κάποιοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την εποχική συναισθηματική διαταραχή το φθινόπωρο και τον χειμώνα (σκοτεινοί και μουντοί μήνες) ενώ κάποιοι άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με αυτή το καλοκαίρι ή την άνοιξη. Αν και κάποιοι πιστεύουν ότι η συναισθηματική διαταραχή επηρεάζει μόνο του ενήλικες, στην πραγματικότητα και τα παιδιά μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με την εποχική κατάθλιψη.

Η οικογενειακή γιατρός, Dr. Beth Oller, εξηγεί πώς η εποχική κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει κάποιον, ανεξάρτητα την ηλικία του.

«Το φως της ημέρας επηρεάζει τη μελατονίνη και τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Τα υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης μας κάνουν να νιώθουμε υπνηλία. Η σεροτονίνη συνδέεται με την ενέργεια και τη διάθεση και ο εγκέφαλος την παράγει περισσότερο όταν κάποιος εκτίθεται στο ηλιακό φως. Τα υψηλά ποσοστά σεροτονίνης οδηγούν σε αυξημένα συναισθήματα ευτυχίας και τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Οι πιο μικρές μέρες και το περισσότερο σκοτάδι το φθινόπωρο/χειμώνα μπορεί να αυξήσουν τη μελατονίνη και να μειώσουν τα επίπεδα σεροτονίνης κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη».

Πιθανότητες εμφάνισης εποχικής συναισθηματικής διαταραχής στα παιδιά

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή επηρεάζει διαφορετικά τον καθένα, είτε είναι ενήλικας, είτε παιδί. Σύμφωνα με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Αμερικής, ενώ η διάγνωση SAD συνήθως εμφανίζεται περίπου από την ηλικία των 20 και μετά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα στην παιδική ηλικία ή κατά την εφηβεία.

Τι να προσέξουν οι γονείς

Συμπτώματα στα παιδιά που μπορεί να μαρτυρούν συναισθηματική διαταραχή:

  • έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κανονικά θα απολάμβαναν
  • αποχώρηση από κοινωνικές δραστηριότητες
  • λιγότερη ενέργεια ή κόπωση
  • δυσκολία στη μελέτη των μαθημάτων του σχολείου ή ανεξήγητη πτώση των βαθμών
  • λαχτάρα για υδατάνθρακες, ζαχαρούχα ποτά, λιγούρες για κάτι γλυκό

«Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η μειωμένη ενέργεια και το ενδιαφέρον για γλυκά μπορεί να οφείλονται σε τεμπελιά ή αδιαφορία. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο, όπως για παράδειγμα εποχιακή συναισθηματική διαταραχή», προσθέτει η Δρ Oller. «Αν παρατηρήσετε μια αλλαγή στη διάθεση του παιδιού σας, για παράδειγμα, μιλήστε του γι' αυτή. Εάν οι ανησυχίες σας δεν επιλύονται, μη διστάσετε να μιλήσετε στον παιδίατρό σας».

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί την εποχική συναισθηματική διαταραχή

  • Πηγαίνετε συχνές βόλτες μαζί
  • Περάστε χρόνο κοντά τους και κάνετε πράγματα που τους αρέσουν
  • Δείτε ταινίες μαζί
  • Αλλάξτε για λίγο τη ρουτίνα τους
  • Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα που θα τους επιτρέπει να κοιμούνται και να ξεκουράζονται αρκετά

πηγή: Vivian Nunez /Mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved