Πειθαρχία παιδιού: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις απειλές

Bigstock

Γιατί οι απειλές δεν βοηθούν στην πειθαρχία του παιδιού.

Συχνά αρκετοί γονείς καταφεύγουν σε απειλές όταν θέλουν να συμμορφωθεί το παιδί τους θεωρώντας ότι είναι αποτελεσματικές ως μέσο πειθαρχίας.

Οι απειλές όμως προκαλούν φόβο και μπορεί να παροδικά να έχουν αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμα όμως δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στη διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απειλές αποσκοπούν κυρίως στον εκφοβισμό, είναι σαφές ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικά εργαλεία.

Συνέπειες των απειλών στο παιδί

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ένας αριθμός διαφορετικών μελετών υποδηλώνει ότι οι απειλές ως μέσο πειθαρχίας επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Ακόμα κι αν έχουν αποτέλεσμα τον πρώτο καιρό, το παιδί αισθάνεται ότι δεν το εκτιμούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταγενέστερη επιθετική συμπεριφορά προς τους γονείς.

Άγχος

Το άγχος που μπορεί να προκαλέσει μια απειλή θα επηρεάσει τον χαρακτήρα ενός παιδιού καθώς και την προσωπικότητά του.

Επιθετικότητα

Μια απειλή περιλαμβάνει βία και επιθετικότητα. Εάν χρησιμοποιούνται συχνά, το παιδί θα συνηθίσει σε συμπεριφορές που θα δυσκολέψουν τη σωστή σχέση με τους ανθρώπους γύρω του.

Αποξένωση

Μην κάνετε λάθος, ο φόβος δεν είναι το ίδιο με την εξουσία. Μπορεί να πιστεύετε ότι οι απειλές θα σας δώσουν εξουσία πάνω στο παιδί σας, αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το μόνο πράγμα στο οποίο οδηγεί ο φόβος είναι να αποστασιοποιηθείτε από τα παιδιά σας.

Μια απειλή που δεν εκπληρώθηκε ποτέ

Ένα άλλο μειονέκτημα της διαπαιδαγώγησης με απειλές είναι ότι η αναγγελθείσα τιμωρία εκτελείται σπάνια. Επομένως, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά αυτό το γεγονός.

Πολλοί ειδικοί στην προσχολική εκπαίδευση προτείνουν να μιλάμε στα παιδιά για συνέπειες και όχι για απειλές. Για παράδειγμα «Αν δεν βουρτσίσεις τα δόντια σου, το στόμα σου θα μυρίζει άσχημα», « Αν δεν κάνεις τα μαθήματά σου, δεν θα έχεις χρόνο να παίξεις με τους φίλους σου».

Αυτό εγείρει τις πραγματικές συνέπειες του να κάνει ή να μην κάνει μια συγκεκριμένη εργασία αντί να τους απειλεί ότι θα βλάψει κάτι που θέλουν . Με τον καιρό, το παιδί σας θα γνωρίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Πηγή:exploringyourmind.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved