Οι λόγοι που είναι σημαντικό το παιδί να παίζει μόνο του

Γιατί πρέπει το παιδί να παίζει και μόνο του;

Οι λόγοι που είναι σημαντικό το παιδί να παίζει μόνο του
Photo by Senjuti Kundu on Unsplash

Αρκετοί γονείς ανησυχούν όταν το παιδί τους παίζει μόνο του και αναρωτιούνται αν αυτό είναι καλό ή κακό για το παιδί ή τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό. Ας ξεκαθαρίσουμε πότε είναι καλό να παίζει ένα παιδί μόνο του και πότε όχι.

Αρχικά, ένα παιδί που είναι στο σπίτι μόνο του, χωρίς αδελφάκια ή φίλους είναι υγιές και κανονικό να παίζει μόνο του. Είναι προτιμότερο από το να κάθεται στον καναπέ άσκοπα.

Ακόμα όμως και αν υπάρχουν αδελφάκια στο σπίτι ή άλλα παιδιά, δεν είναι πρόβλημα αν κάποιες φορές και όχι πάντα, επιλέγει να παίξει μόνο του.

Όταν τα παιδιά παίζουν μόνα τους, παίρνουν πολλά πολύτιμα μαθήματα που θα κουβαλούν μαζί τους σε όλη τους τη ζωή.

Γιατί είναι σημαντικό το ατομικό παιχνίδι;

Μαθαίνει στα παιδιά ότι περνάνε καλά και μόνα τους

Τα παιδιά που παίζουν μόνα τους μαθαίνουν να διασκεδάζουν με τον εαυτό τους. Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, καταλαβαίνουν ότι δεν θα έχουν πάντα κάποιον δίπλα τους κάθε στιγμή. Θα είναι πιο σίγουροι και ικανοποιημένοι άνθρωποι, καθώς μεγαλώνουν. Δεν θα συγχέουν την ευτυχία τους με τους άλλους.

Ενθαρρύνει τη φαντασία

Μπορεί ήδη να νιώθετε ότι το παιδί σας ξεχειλίζει από φαντασία. Όμως μέσα από το ατομικό παιχνίδι η δημιουργικότητά τους θα λάμψει, θα σκέφτονται διαλόγους για να βάζουν τα κουκλάκια τους να μιλάνε, και θα εφευρούν δικά τους παιχνίδια.

Αναπτύσσει την κοινωνική ανεξαρτησία

Το παιχνίδι μόνο του αναπτύσσει μια ισχυρή αίσθηση ανεξαρτησίας στα παιδιά. Δεν χρειάζεται να είναι πάντα κοντά σε ένα άλλο άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων. Αυτή η κοινωνική ανεξαρτησία θα τους βοηθήσει να αισθάνονται άνετα σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Είναι πιο ήρεμα

Πολλά παιδιά έχουν ανάγκη να παίξουν κάποιες φορές μόνα τους γιατί πολύ απλά θέλουν να αποτραβηχτούν λίγο. Θέλουν να ησυχάσουν και να ηρεμήσουν. Σκεφτείτε ότι την ώρα που παίζουν μόνα τους, δεν έχουν κανέναν να ανταγωνιστούν ή να κερδίσουν. Παίζουν σε άλλο επίπεδο, χωρίς αγωνία και καταφέρνουν να ηρεμήσουν.

Με πληροφορίες από: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved