Παιδί και ξέσπασμα θυμού: Αποφύγετε να πείτε αυτές τις φράσεις

Ξέσπασμα θυμού και παιδί: Συμβουλές για μαμάδες σε απόγνωση

Παιδί και ξέσπασμα θυμού: Αποφύγετε να πείτε αυτές τις φράσεις
Bigstock

Ξέσπασμα θυμού: Το παιδί σας γκρινιάζει, κλαίει, πέφτει στα πατώματα και θέλει εκείνο το μπλε ποτήρι με νερό και όχι το πορτοκαλί που μόλις. Θα σκέφτεστε... "Μα καλά, αφού διψάει θέλει νερό όχι συγκεκριμένο χρώμα ποτηριού". Κι όμως, το χρώμα στο ποτήρι, είναι σημαντικό για εκείνο, γι' αυτό άλλωστε και όταν ζήτησε νερό, το ζήτησε στο μπλε ποτήρι αν θυμάστε. "Μαμά, μου βάζεις νερό στο μπλε ποτήρι;"

Τώρα φανταστείτε ότι σας παρεξηγεί κάποιος που είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σημαντικός για εσάς και λέει, «Δεν έχεις λόγο να στεναχωριέσαι». Δεν θα σας άρεσε και σίγουρα δεν θα ενέπνεε εμπιστοσύνη. Μάλιστα αν σκεφτείτε καλύτερα, θα διστάζατε να απευθυνθείτε σε αυτόν για υποστήριξη στο μέλλον. Έτσι δεν είναι; Αυτό ισχύει και όταν το παιδί σας έχει ξέσπασμα θυμού.

thimomeno-paidi2.jpg

Αφήστε τα παιδιά σας να αισθανθούν

Τα παιδιά πρέπει να είναι ελεύθερα να αισθάνονται πράγματα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν μεγαλώσει με αυτόν τον τρόπο και χρειάζεται εσείς σαν γονείς, να διδάξετε στα παιδιά σας τι σημαίνει υπομονή και τι εμπιστοσύνη. Μόνο έτσι θα μάθουν να αντιμετωπίσουν τα όποια ξεσπάσματα θυμού έχουν.

Φράσεις που πρέπει να αποφεύγονται

Όταν το παιδί σας έχει ξέσπασμα θυμού θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις εξής φράσεις:

  • "Μην κάνει σαν μωρό"
  • "Δεν υπάρχει λόγος να κλαις"
  • "Μη θυμώνεις"
  • "Είσαι μια χαρά. Σταμάτα να κλαις"
  • "Δεν θα δεις τάμπλετ αν δεν σταματήσεις να κλαις αυτή τη στιγμή"
  • "Με στενοχωρείς όταν κλαις"
  • "Δεν έγινε τίποτε. Σταμάτα να κλαις"
  • "Η ζωή σου είναι τόσο δύσκολη"

Να θυμάστε:

Αποδεχτείτε όλα τα συναισθήματα του παιδιού σας. Ένα ξέσπασμα θυμού είναι και τίποτε παραπάνω. Το παιδί σας θέλει να αποδεχτείτε το συναίσθημα που νιώθει, να το αγκαλιάσετε και να αναγνωρίσετε τον λόγο που κλαίει. Ακόμη και αν σας φαίνεται ανόητος, για το παιδί σας έιναι σπουδαίος. Σεβαστείτε το και μην το τιμωρείτε.

Όταν ηρεμήσει, μιλήστε του για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια αντίστοιχα περιστατικά με ηρεμία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved