Ευαίσθητα παιδιά: Πώς θα τα βοηθήσετε να αυτονομηθούν

Πώς να στηρίξετε ένα παιδί που είναι ευαίσθητο.

Ευαίσθητα  παιδιά: Πώς θα τα βοηθήσετε να αυτονομηθούν

Τα ευαίσθητα παιδιά συχνά χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών τους για να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη επιτυχία συμπεριφορές που δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Ο τρόπος με τον οποίο θα στηρίξετε το ευαίσθητο παιδί σας, θα το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί αλλά και να επιβιώσει σε έναν όχι τόσο ευαίσθητο κόσμο.

Δοκιμάστε τα ακόλουθα βήματα για να μιλήσετε στο ευαίσθητο παιδί σας

Σεβαστείτε το

Το ευαίσθητο παιδί σας είναι ένα βαθιά συναισθηματικό άτομο, οπότε ξεκινήστε αναγνωρίζοντας αυτά τα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να εξωτερικεύει τα συναισθήματα αλλά και τις ανησυχίες του.

Βοηθήστε το να αντιδράσει

Τονίστε στο παιδί σας ότι έχει τον έλεγχο για το πώς επιλέγει να αντιδράσει σε ένα άλλο παιδί. Εξηγήστε του πώς όταν ο άλλος του επιτίθεται, του μιλάει άσχημα ή απαιτεί κάτι, έχει το δικαίωμα να αντιδράσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

eyaisthito paidi

Το κλάμα δεν είναι η λύση

Εάν το παιδί σας ξεσπάσει εύκολα σε κλάματα με το παραμικρό, βοηθήστε το να καταλάβει ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αντίδρασης. Προτείνετε μερικές εναλλακτικές και ζητήστε από το παιδί σας να επιλέξει κάποιες από αυτές.
Μπορεί να είναι μικρές και γρήγορες ανάσες, ένα τραγούδι που θα λέει νοερά, αρίθμηση από το 1- 10 ή οτιδήποτε παρόμοιο που μπορεί να το αποφορτίσει.

Βοηθήστε το να εκτιμήσει αυτό που είναι

Τα πολύ ευαίσθητα παιδιά πρέπει να αποδεχτούν το ποια είναι. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να εκτιμήσουν αυτό το δώρο δείχνοντας αποδοχή για την ευαισθησία τους, προσφέροντας εργαλεία για τη διαχείριση των ανησυχιών τους και δείχνοντας συμπόνια όταν χρειάζονται την υποστήριξή σας.

Εξερευνήστε υγιή εργαλεία για τη διαχείριση και τον περιορισμό των συναισθημάτων τους

Το να μάθει το παιδί πότε, πού και πώς να εκφράσει την απογοήτευση, τον θυμό και τη θλίψη είναι ένα πολύτιμο μάθημα. Μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας πώς να χαλαρώνει και να χρησιμοποιεί παρηγορητικές και υγιείς περισπασμούς όταν αναστατώνεται. Οι ασκήσεις αναπνοής, οι τεχνικές προσοχής και η ηρεμιστική μουσική είναι χρήσιμα εργαλεία που μπορούν να μάθουν ακόμη και τα μικρά παιδιά.

Πηγές: parents.com, friendshipcircle.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved