Αλλαγή σχολείου: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί

Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να αλλάξει σχολείο και να αποχωριστεί τους φίλους του.

 

Αλλαγή σχολείου: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί

Η αλλαγή σχολείου είναι ένα μεγάλο γεγονός για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν για τη μετάβαση ώστε να αποφευχθεί το άγχος αλλά και η άρνηση που είναι πιθανόν να εκδηλώσουν.

Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, προσαρμόζονταi πιο εύκολα... Ωστόσο, πρέπει να είστε σε εγρήγορση καθώς συχνά ορισμένα παιδιά αντιδρούν ακόμα και αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων.

allagisxoleiou

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας όταν αλλάζει σχολείο

  • Καλό είναι πείτε στο παιδί σας ότι αλλάζει σχολείο το συντομότερο δυνατό. Επίσης, προσπαθήστε να το εμπλέξετε στη διαδικασία έτσι ώστε να γνωρίζει αρκετά πράγματα για το νέο περιβάλλον.
  • Μιλήστε στο παιδί σας για τα συναισθήματά του. Ζητήστε από το παιδί σας να κάνει μια λίστα με τα πράγματα που το κάνουν να ανησυχεί στην ιδέα της αλλαγής σχολείου και μιλήστε για το καθένα ξεχωριστά.
  • Διατηρήστε επαφή με τους φίλους του. Πριν το παιδί σας εγκαταλείψει το παλιό σχολείο, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με τις οικογένειες των φίλων του και κρατείστε επαφή. Αυτό θα μειώσει το αίσθημα της απώλειας που μπορεί να νιώσει το παιδί σας.
  • Επισκεφθείτε το νέο σχολείο με το παιδί σας. Το να έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του σχολείου θα βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί λιγότερο ανασφαλές και να αντιμετωπίσει την πρώτη μέρα με λιγότερο άγχος.
  • Μάθετε ποιος άλλος πηγαίνει στο νέο σχολείο.Ισως γνωρίζετε άλλες οικογένειες των οποίων τα παιδιά, είτε είναι στην ηλικία του παιδιού σας είτε όχι, φοιτούν στο νέο σχολείο. Επικοινωνήστε μαζί τους για να πάτε μαζί την πρώτη μέρα του σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας θα αισθάνεται ότι συνοδεύεται και, ως εκ τούτου, θα έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση.
  • Νέες δραστηριότητες. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι η τέλεια ευκαιρία για το παιδί σας να γνωρίσει νέους φίλους. Ανακαλύψτε τις διαφορετικές δραστηριότητες που προσφέρει το σχολείο και μιλήστε στο παιδί σας για αυτές.
allagi sxoleiou

Η αλλαγή είναι μέρος της ζωής

Γενικά, οι μεγάλες αλλαγές είναι τρομακτικές και οι άνθρωποι τείνουν να τις αντιμετωπίζουν με αβεβαιότητα και όχι με ενθουσιασμό. Βγαίνοντας από τη ρουτίνα, οι περισσότεροι αισθάνονται όχι μόνο άβολα αλλά και ανασφάλεια.

Ωστόσο, όπως λέει και ο ψυχοθεραπευτής Aaron Balick, αντί να βλέπετε τις αλλαγές τρομακτικές, πρέπει να μάθετε να τις αποδέχεστε ως μέρος της ζωής.

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να νιώθουν άγχος για την αλλαγή σχολείου, αφού είναι ένα γεγονός που όχι μόνο θα αλλάξει τον κύκλο των φίλων του αλλά και την καθημερινότητά του. Όμως, αυτή η σειρά εμπειριών θα το βοηθήσει να αναπτύξει δεξιότητες απαραίτητες για την προσωπική του ζωή και για το μέλλον του, αργότερα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved