Γιατί τα παιδιά πρέπει να θυμούνται τις εργασίες που τους βάζουν στο σχολείο

Μνήμη εργασίας και γιατί είναι σημαντική σε ένα μαθητή.
Γιατί τα παιδιά πρέπει να θυμούνται τις εργασίες που τους βάζουν στο σχολείο

Η μνήμη εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική για ένα μαθητή και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχολική του επιτυχία.

Μνήμη εργασίας, τι είναι και γιατί είναι σημαντική

Η μνήμη εργασίας αναφέρεται στην ικανότητα που έχουμε να συγκρατούμε νοερά τις πληροφορίες και να τις διαχειριζόμαστε, για να φέρουμε σε πέρας μία δραστηριότητα. Πρόκειται για μία ικανότητα που έχει κεντρικό ρόλο τόσο στην καθημερινή μας ζωή, όσο και στην εκπαίδευση.

Ειδικά για έναν μαθητή, η μνήμη εργασίας είναι πολύ σημαντική, γιατί τον βοηθά να θυμάται με τη σκέψη του σημαντικές πληροφορίες και οδηγίες, τις οποίες θα τις χρησιμοποιήσει άμεσα για να κάνει μια εργασία.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει φτωχή μνήμη εργασίας;

Οι πρώτες δυσκολίες αρχίζουν να εκδηλώνονται συνήθως στο νηπιαγωγείο.

Τα συνήθη ανησυχητικά σημάδια είναι ότι τα παιδιά:

Δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις οδηγίες του παιδαγωγού μέσα στην τάξη.

  • Σε μια εργασία δεν θυμούνται όλα τα βήματα ώστε να την ολοκληρώσουν.
  • Κάνουν συχνά επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις υπενθύμισης σχετικά με τις οδηγίες που δόθηκαν μέσα στην τάξη.
  • Δε θυμούνται κάτι που μόλις είδαν ή μόλις άκουσαν.
  • Στο δημοτικό σχολείο, οι μαθητές με δυσκολίες στη συγκέντρωση προσοχής και τη μνήμη εργασίας δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα στην τάξη, αλλά και γενικότερα δε μαθαίνουν νέες πληροφορίες εύκολα

Η γνώμη του ειδικού

Φτωχή μνήμη εργασίας συναντάμε συχνά σε παιδιά με προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής, αναπτυξιακή καθυστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας παρουσιάζει δυσκολίες στη μνήμη εργασίας, επισκεφτείτε έναν ειδικό σε αναπτυξιακό κέντρο, προκειμένου να αξιολογήσει το παιδί και να σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα. Τα παιδιά με μειωμένη μνήμη εργασίας συνήθως, αντιμετωπίζονται με εργοθεραπεία και με ειδικά θεραπευτικά προγράμματα ενίσχυσης της μνήμης και των εκτελεστικών λειτουργιών. Όσο πιο νωρίς γίνει η παρέμβαση, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved