Οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας σχολικής ηλικίας

Ανάμεσα στη νηπιακή και στη σχολική ηλικία συμβαίνουν τεράστιες αλλαγές, καθώς το παιδί αναπτύσσεται ραγδαία.

Οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας σχολικής ηλικίας

Στη σχολική ηλικία ωριμάζουν τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την κοινωνική μάθηση και τη συναισθηματική ρύθμιση. Μεταξύ πέντε με δώδεκα ετών το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο, κατανοεί καλύτερα τη θέση του στον κόσμο και αρχίζει να σκέφτεται το μέλλον του. Η αυτοαντίληψή του εξακολουθεί να αναπτύσσεται και, μολονότι είναι πιο ανεξάρτητο, η επαφή του μαζί σας παραμένει ζωτικής σημασίας.

Δείτε πώς θα διατηρήσετε την εμπιστοσύνη και τη σύνδεση με το παιδί σας σε αυτή την ηλικία:

Να δείχνετε ενδιαφέρον για ό,τι ενδιαφέρει το ίδιο. Με πιο απλά λόγια, μπείτε στον δικό του κόσμο.

Μην εκφράζετε υπερβολικές απειλές... το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χάσετε τη σύνδεσή σας με το παιδί. Βεβαιωθείτε ότι είναι ενήμερο για τους κανόνες και τις συνέπειες της μη τήρησής τους, πράγμα που εξαλείφει πλήρως την ανάγκη για απειλή. Ένα παράδειγμα υπερβολικής απειλής είναι η φράση "αν δεν μαζέψεις αμέσως αυτά τα παιχνίδια, θα πάνε στα σκουπίδια". Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τη συνεργασία του παιδιού σας - άλλωστε, θέλετε στ' αλήθεια να τα πετάξετε;

empistosini me paidia 1

Μην το παρακάνετε: να κρατάτε υπό έλεγχο τα συναισθήματά σας και να προσαρμόζετε τις αντιδράσεις σας στην περίσταση. με το να κάνετε την τρίχα τριχιά απλώς κουράζετε χωρίς λόγο τον εαυτό σας. Λίγα πράγματα μεταφράζονται σε πραγματική κρίση, και ορισμένες κακές επιλογές δεν καθιστούν κακούς τους ανθρώπους που τις κάνουν.

Να δείχνετε εμπιστοσύνη. Αφήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι το εμπιστεύεστε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορεί το ίδιο να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Να είστε εχέμυθοι. Αν η κόρη σας σας πει ένα μυστικό, κρατήστε το. Μην προδίδετε την εμπιστοσύνη της ξεφουρνίζοντάς το σε ένα μέλος άλλης οικογένειας ή σε έναν φίλο, εκτός βέβαια αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Τα παιδιά χρειάζονται κάποιον που να μπορούν να εμπιστευτούν. Δεν θέλετε να είστε εσείς το άτομο αυτό;

empistosini me paidia 2

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ενδιαφέρονται για τις απόψεις των συνομηλίκων τους. Γι' αυτό και δεν πρέπει να διορθώνετε το παιδί μπροστά στους φίλους ή τους συμμαθητές του, αλλά να το παίρνετε παράμερα και να του ψιθυρίζετε στο αυτί αυτό που θέλετε ή να το αφήνετε για αργότερα. Είναι ενοχλητικό να σου φωνάζει κάποιος μπροστά στους φίλους σου, και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης και απομάκρυνση.

Συνδεθείτε με το παιδί λέγοντάς του ιστορίες από τη δική σας παιδική ηλικία. Τα παιδιά ενδιαφέρονται να ακούσουν για περιπτώσεις που περάσατε κάτι παρόμοιο με αυτό που περνούν τα ίδια τώρα και να μάθουν πώς το χειριστήκατε. Τα βοηθά επίσης να σας μάθουν καλύτερα.

πηγή: βιβλίο "Θετικοί γονείς-Ευτυχισμένα παιδιά" της Rebecca Eanes, από τις εκδόσεις Πεδίο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved