Πότε το μωρό εμφανίζει άγχος για τα ξένα πρόσωπα;

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό να ξεπεράσει το άγχος για τα ξένα πρόσωπα.

Πότε το μωρό εμφανίζει άγχος για τα ξένα πρόσωπα;

Τα μωρά ηλικίας 6 έως 12 μηνών αρχίζουν να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον κόσμο γύρω τους. Μπορούν να αναγνωρίσουν τα οικεία πρόσωπα και να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις μαζί τους. Ωστόσο, όταν τα μωρά είναι με πρόσωπα που δεν γνωρίζουν, νιώθουν πανικό και ΚΛΑΜΑ. Νιώθουν με λίγα λόγια άγχος για αυτά τα πρόσωπα.

Για τους γονείς, αυτή η αντίδραση μπορεί να φαντάζει υπερβολική. Αλλά είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης του μωρού και η συμπεριφορά του δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογη.

Διαφορά άγχους αποχωρισμού και άγχους για τους ξένους

Σύμφωνα με τον American Psychological Association (APA), το άγχος για τα άγνωστα πρόσωπα αρχίζει να εκδηλώνεται περίπου στην ηλικία των 7 μηνών.Κάθε φορά που το πλησιάζει ένα άγνωστο πρόσωπο αρχίζει να είναι ανήσυχο και κλαίει όταν η μητέρα του δεν είναι δίπλα.

Αντίθετα, το άγχος αποχωρισμού είναι το συναίσθημα του φόβου και της ανησυχίας που βιώνει το μωρό όταν είναι μακριά από τους γονείς ή τους φροντιστές του.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων άγχους, το μωρό εμφανίζει τα εξής συμπτώματα:

  • Κλαίει χωρίς εμφανή λόγο
  • Κρύβεται στην αγκαλιά των γονιών του
  • Καλύπτει το πρόσωπό του με τα χέρια
  • Αποφεύγει να κοιτάζει στα μάτια τον άλλο

Το άγχος για τα ξένα πρόσωπα μπορεί να εμφανιστεί σε ηλικία περίπου επτά μηνών, με κορύφωση την ηλικία μεταξύ 12 έως 15 μηνών και σταδιακή εξασθένιση όταν το παιδί είναι 2 ετών.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό να αντιμετωπίσει το άγχος για τα ξένα πρόσωπα

Αναγνωρίστε το άγχος

Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας θετικά τον φόβο του μωρού για τους ξένους. Κρατήστε το χέρι του, καθίστε το στην αγκαλιά σας και μιλήστε του συνεχώς. Ενθαρρύνετε το μωρό να πει «γεια» και «αντίο» επαναλαμβάνοντας μαζί του τις λέξεις.

Να έχετε υπομονή

Να είστε υπομονετικοί και ήρεμοι όταν το μωρό συμπεριφέρεται ανήσυχα. Αντί να είστε πιεστικοί ή ενοχλημένοι, μείνετε ήρεμοι και δείξτε θετικά συναισθήματα, όπως αγκαλιές και φιλιά, ενώ το παρηγορείτε. Δώστε του άφθονο χρόνο για να προσαρμοστεί και να θυμάστε, ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και θέλει το χρόνο του για να συνηθίσει πρόσωπα που δεν γνωρίζει.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved