Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού όταν αποκτά αδελφάκι

Νέο μωρό στην οικογένεια: Πώς επηρεάζεται το μεγαλύτερο παιδί;

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού όταν αποκτά αδελφάκι

Ο ερχομός ενός νέου μωρού επηρεάζει τη συμπεριφορά του μεγαλύτερου παιδιού. Ακόμα κι αν το έχετε προετοιμάσει, στην πράξη είναι δύσκολο να διαχειριστεί τη νέα παρουσία και θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί.

Σε αυτό το διάστημα είναι πιθανό να παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως:

  • Πράγματα που έκανε μόνο του, τώρα θέλει τη βοήθειά σας
  • Ενώ έχει αποκτήσει κάποιες συνήθειες και δεξιότητες, με τον ερχομό του μωρού κάνει πισωγυρίσματα.

Για παράδειγμα, δεν τρώει πια μόνο του και θέλει να το ταΐζετε, αρνείται να πάει μόνο του για ύπνο, δεν πηγαίνει στην τουαλέτα ( ενώ πήγαινε) και θέλει πάνα!Αυτή η παλινδρόμηση είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη καθώς πιστεύει ότι θα έχει περισσότερη προσοχή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υπαναχωρήσετε και να προσπαθήσετε να το επαινείτε όταν συμπεριφέρεται ως μεγάλο παιδί.

Αποζητούν προσοχή

Έχοντας στραμμένη την προσοχή σας στο μωρό είναι λογικό το μεγαλύτερο παιδί να αναζητά κάθε τρόπο προκειμένου να το προσέξετε λίγο παραπάνω. «Είναι πιθανό να έχει ξεσπάσματα απέναντι στο μωρό ή ακόμα και προς εσάς», λέει η σύμβουλος γάμου και οικογένειας Ilyse Kennedy. Άλλες συμπεριφορές που μπορεί να παρατηρήσετε είναι πολλά ξεσπάσματα θυμού ή απογοήτευσης.

simperifora paidiou1

«Τα παιδιά δεν γνωρίζουν απαραίτητα τι χρειάζονται και δυσκολεύονται να το ζητήσουν οπότε αυτό που βλέπουμε ως« κακή συμπεριφορά » όταν έρχεται το νέο μωρό, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια ανάγκη περισσότερης προσοχής. Μην αγνοείτε αυτή τη συμπεριφορά, αλλά χρησιμοποιήστε τη ως ευκαιρία για να καταλάβετε τα συναισθήματά του. Διαβεβαιώστε το ότι το αγαπάτε εξίσου και ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις μεταξύ σας σχέσεις», τονίζει η οικογενειακή σύμβουλος Jenny Limm στο romper.com

Θέλουν να σας βοηθήσουν

Τα παιδιά λατρεύουν να αποδεικνύουν πόσο μεγάλα είναι προσφέροντας βοήθεια στο σπίτι, κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για βοήθεια στο μωρό. Εάν υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουν με ασφάλεια, αφήστε τα ή ζητήστε τα να σας βοηθήσουν με κάτι άλλο, όπως να σας φέρουν την πάνα, την πιπίλα ή μια κρέμα για το μωρό. Είναι σημαντικό να νιώθουν ότι προσφέρουν και ότι εσείς εκτιμάτε τη βοήθειά τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved