Όταν το παιδί δεν θέλει να ξαναπάει σχολείο

Τι πρέπει να κάνετε όταν σας λέει ότι «δεν θέλω να πάω ξανά στο σχολείο».

Όταν το παιδί δεν θέλει να ξαναπάει σχολείο

Η πρώτη μέρα στο σχολείο δεν αντιμετωπίζεται απ΄ όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο.

Ορισμένα είναι ενθουσιασμένα, άλλα αγχωμένα ή φοβισμένα και άλλα προσαρμόζονται με ευκολία στη νέα τους καθημερινότητα. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί, μετά την επιστροφή του από το σχολείο δεν θέλει να ξαναπάει; Τι μπορεί να φταίει γι΄αυτό και πώς πρέπει να χειριστείτε την άρνησή του;

Τι προτείνουν οι ειδικοί:

Πάρτε σοβαρά το παιδί σας

Η απροθυμία να πάει στο σχολείο μπορεί να σηματοδοτήσει ένα πρόβλημα, κοινωνικό, συναισθηματικό ή ακαδημαϊκό. Γι΄αυτό οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν ότι το σχολείο είναι η δουλειά του παιδιού και η παρακολούθηση των μαθημάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Ωστόσο, είστε εκεί για να το βοηθήσετε σε ό,τι χρειαστεί.

Κάντε του ερωτήσεις

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τους λόγους που το παιδί αρνείται να ξαναπάει σχολείο. Επομένως, προσπαθήστε να εντοπίσετε τα αίτια αυτής της άρνησης. Συμβαίνει κάτι με τους συμμαθητές, με τη δασκάλα; Το ενοχλεί κάτι στην τάξη; Αν δεν πάρετε σαφείς απαντήσεις, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την δασκάλα ή το δάσκαλό του.

Ακούστε το

Μερικές φορές ο λόγος ενός παιδιού να μην θέλει να πάει στο σχολείο είναι ασήμαντος και μπορεί να επιλυθεί απλώς ακούγοντας τις ανησυχίες του. Το σημαντικό είναι να καθίσετε από την πρώτη στιγμή μαζί με το παιδί σας και να συζητήσετε τι είναι αυτό που το απασχολεί. Η απάντηση του παιδιού μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το τι συμβαίνει. Απλά πρέπει να το ακούσετε και να αναγνωρίσετε πώς αισθάνεται πραγματικά.

Κρατήστε σταθερή γραμμή

Μερικές φορές τα παιδιά απλά δεν θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο και χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα. Γι΄αυτό εξηγήστε στο παιδί σας ότι το σχολείο δεν είναι επιλογή αλλά βασική του υποχρέωση. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ώστε να μην ελπίζει σε κάποιες μέρες…κοπάνας.

Πηγή: greatschools.org

back to school afierwma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved