Πώς θα καταλάβετε πότε πεινάει πραγματικά το μωρό; Προσέξτε αυτά τα σημάδια

Πότε πρέπει να το ταΐσετε πριν εκνευριστεί. 

Πώς θα καταλάβετε πότε πεινάει πραγματικά το μωρό; Προσέξτε αυτά τα σημάδια

Τα μωρά με τον τρόπο τους μας δείχνουν πότε πεινάνε.

Οι γονείς λοιπόν πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθούν τις ανάγκες του μωρού και να ακολουθούν το πρόγραμμά του. « Είτε το μωρό θηλάζει είτε τρέφεται με μπιμπερό, στόχος είναι να προσπαθήσουμε να δούμε τα σημάδια και να ταΐσουμε προτού πεινάσει κι αρχίσει να κλαίει», αναφέρει ο παιδίατρος Rob Everett και προϊστάμενος στην παιδιατρική πτέρυγα του BC Women's Hospital and Health Center στο Βανκούβερ.

Τα βρέφη εκδηλώνουν διάφορα σημάδια πείνας (τα οποία δεν συμβαίνουν απαραίτητα με διαδοχική ή χρονολογική σειρά).

Αρχικά τα βρέφη τεντώνονται και αναδεύονται. Πιθανόν να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας ανοίγει το στόμα του και αρχίζει να το ανοιγοκλείνει, γυρίζοντας το κεφάλι του πότε στη μία και πότε στην άλλη πλευρά. Ορισμένα βάζουν το χέρι τους στο στόμα ή πιπιλίζουν τα δάχτυλά τους. Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις πείνας και καλό είναι να αρχίσετε το θηλασμό ή να ετοιμάσετε το τεχνητό γάλα.

Μόλις το μικρό σας αρχίσει να κλαίει, συχνά ταράζεται και μπορεί να απομακρυνθεί από το στήθος ή το μπουκάλι. Το πρόσωπό του μπορεί επίσης να γίνει κόκκινο καθώς η αναπνοή τους επιταχύνεται και οι κινήσεις τους γίνονται πιο ξέφρενες.

«Ένα μωρό που κλαίει καίει πολλές θερμίδες και αυτό μπορεί να τα εξαντλήσει πολύ γρήγορα», λέει η Kathryn Hayward, πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας και επίκουρη καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στο Χάλιφαξ. «Έτσι, το βρέφος μπορεί να αρχίσει να κλαίει ασταμάτητα και στο τέλος να κοιμηθεί χωρίς να φάει». Εάν έχετε χάσει τα πρώτα σημάδια πείνας του μωρού, η Hayward συνιστά να περιμένετε πρώτα να ηρεμήσει το βρέφος πριν προσπαθήσετε να θηλάσετε ή να δώσετε ξανά το μπουκάλι.

pote peinaei to moro1

Αφήνουμε το νεογέννητο να κλαίει;

Ένα μωρό ηλικίας κάτω των τεσσάρων έως έξι μηνών δεν πρέπει, γενικά, να το αφήνετε να κλαίει για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Συζητήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με την ιδιοσυγκρασία του μωρού σας, τις διατροφικές συνήθειες, τα πρότυπα ύπνου και την αύξηση βάρους προτού προσπαθήσετε να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα ύπνου.

Ξυπνάμε το μωρό για να το ταΐσουμε;

Τις πρώτες μέρες της ζωής τους τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν κατ 'απαίτηση και τουλάχιστον κάθε τρεις ή τέσσερις ώρες. Τα υγιή μωρά βρίσκουν το δικό τους ρυθμό. Το μοτίβο σίτισης μπορεί να φαίνεται διαφορετικό για κάθε παιδί: μερικά μωρά μπορεί να κοιμούνται για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στη μέρα και στη συνέχεια να τρώνε πιο πολλά γεύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλα πάλι κοιμούνται και ξυπνούν ανά δύο ή τρεις ώρες προσαρμόζοντας έτσι και τα γεύματά τους.

Πώς ξέρουμε ότι το μωρό έχει χορτάσει;

Οι παιδίατροι συνιστούν να παρακολουθείτε τις γροθιές του μωρού όταν το ταϊζετε. Κάθε φορά που τρώει, οι γροθιές του χαλαρώνουν και τα χέρια του είναι πιο χαλαρά. Εάν το μωρό σας αποκοιμηθεί ενώ θηλάζετε αλλά δεν είναι πλήρως χορτασμένο, είναι πιθανό να σφίξει ξανά τις γροθιές του. Επίσης και η πάνα «μαρτυρά» αν έχει φάει αρκετά γεύματα.

Πηγή: www.todaysparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved