5+1 απλά tips που συμβάλλουν στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού

Από το πρωινό τάισμα, μέχρι το βράδυ που θα βάλετε το μωρό σας για ύπνο, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να συμβάλλετε και εσείς στην εγκεφαλική του ανάπτυξη.

5+1 απλά tips που συμβάλλουν στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού

Όλοι οι νέοι γονείς θέλουν να προσφέρουν στο μωρό τους τις καλύτερες βάσεις για το ξεκίνημα της ζωής τους. Όσον αφορά την εγκεφαλική του ανάπτυξη, καθοριστικά είναι τα ερεθίσματα που λαμβάνει ένα μωρό ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής του.

Μπορεί να φαντάζει κάτι δύσκολο, όμως το να προσφέρετε αυτά τα ερεθίσματα στο μωρό, δεν είναι κάτι πολύπλοκο. Αντιθέτως, μπορείτε να το πετύχετε εύκολα μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες που κάνετε μαζί.

1. Στο τάισμα

Το τάισμα του μωρού δεν ενισχύει μόνο το μεταξύ σας δέσιμο. Είναι παράλληλα και μία ευκαιρία για να εξασκήσει το μωρό τον εγκέφαλό του. Στη μικρή τους ηλικία τα μωρά μπορούν να δουν το πρόσωπο της μητέρας τους στην απόσταση που έχουν από αυτήν όταν θηλάζουν. Όταν λοιπόν θηλάζετε και εσείς το μωρό σας, κάντε του γκριμάτσες και ανταποκριθείτε σε γκριμάτσες που μπορεί να κάνει και αυτό σε εσάς. Παράλληλα, φροντίστε να του μιλάτε ώστε σιγά σιγά να εξοικειωθεί με τις λέξεις. Εάν ταΐζετε το μωρό με το μπιμπερό, βεβαιωθείτε ότι το κρατάτε με τέτοιον τρόπο και σε τέτοια απόσταση, ώστε να μπορεί να βλέπει καθαρά το πρόσωπό σας.

2. Στην αλλαγή πάνας

Η αλλαγή πάνας δεν είναι και από τις αγαπημένες δραστηριότητες των γονιών. Ακόμα και τότε όμως, μπορείτε να αξιοποιήσετε τον χρόνο με το μωρό σας και να συμβάλλετε στην εγκεφαλική του ανάπτυξη. Κάθε φορά που το αλλάζετε, εξηγήστε του τι κάνετε, τα βήματα που ακολουθείτε. Τα μωρά μαθαίνουν από την επανάληψη και τη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους. Εάν λοιπόν κάθε φορά που αλλάζετε πάνα του τραγουδάτε ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή του εξηγείτε τα βήματα που ακολουθείτε, το μωρό θα τα μάθει και θα τα αντιλαμβάνεται πλέον σαν κομμάτι της ημέρας του.

3. Στην ώρα του μπάνιου

Η ώρα του μπάνιου, εκτός από διασκεδαστική για το μωρό, μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα εκπαιδευτική. Παίζοντας μέσα στο νερό, το μωρό εξασκεί τις κινητικές του δεξιότητες και μαθαίνει να αντιλαμβάνεται απλά πράγματα φυσικής, όπως για παράδειγμα ότι κάποια παιχνίδια μπορούν να επιπλεύσουν στο νερό, αλλά και τι μπορεί να κάνει με την κάθε του κίνηση.

4. Μαζί στα ψώνια

Μπορεί το να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ ή στο μανάβικο με το μωρό, να μην φαντάζει ιδανικό, είναι όμως μία ευκαιρία για το μωρό να έρθει σε επαφή με τον έξω κόσμο και με πράγματα που δεν έχει ξαναδεί. Την ώρα που κάνετε τα ψώνια σας, αντί να απασχολήσετε το μωρό με το κινητό ή το τάμπλετ, εξηγήστε του τι βλέπει γύρω του. Μιλήστε του για τα λαχανικά, αφήστε το να τα πιάσει και να μάθει τις υφές τους.

5. Στη βόλτα

Μία βόλτα προσφέρει πολλά πράγματα σε ένα μωρό. Βλέπει καινούριες εικόνες, μαθαίνει νέα πράγματα, μπορείτε όμως να κάνετε ακόμα πιο ωφέλιμη αυτή σας τη δραστηριότητα, εξηγώντας του τι βλέπετε γύρω σας. Δείξτε του το δέντρο, το σπίτι, το παγκάκι, τα άλλα παιδάκια. Κάθε φορά, θα τα επεξεργάζεται και σταδιακά θα μάθει να τα αναγνωρίζει.

6. Στην ώρα του ύπνου

Η ώρα του ύπνου είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας του μωρού. Εκτός από το ότι ενισχύει το μεταξύ σας δέσιμο, είναι ευκαιρία να διαβάσετε ένα παραμύθι και να δείτε τις εικόνες. Το μωρό, ενώ χαλαρώνει, παράλληλα θα μαθαίνει επεξεργάζοντας τα όσα ακούει και βλέπει.

Πηγή: todaysparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved