Όταν ο θηλασμός «πονάει» (vid)

Τι να κάνετε όταν ένα μωρό δαγκώνει κατά τον θηλασμό!

Όταν ο θηλασμός «πονάει» (vid)

Σπανίως τα μωρά γεννιούνται με νεογνικά δόντια, τα οποία όμως συνηθίζεται να αφαιρούνται από παιδοδοντίατρο ή τη μαία σας τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση.

Τα νεογιλά δόντια ξεκινούν να εμφανίζονται από τον 4ο ως το 18ο μήνα ζωής.

Το μωρό αρχίζει να πονά στα ούλα περίπου μόλις γίνει 2 μηνών, όταν τα πρώτα δοντάκια αρχίζουν να τρυπούν το κόκαλο για να ανατείλουν σε μερικούς μήνες. Μπορεί να κλαίει, να αφήνει το στήθος και να βάζει τη γροθιά του για να πατήσει στα ούλα του. Ακόμη χειρότερα μπορεί να σας δαγκώσει στο στήθος την ώρα που θηλάζει.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς ένα μωρό δαγκώνει τη μαμά του και πόσο επίπονο είναι:



Τα μωρά δαγκώνουν ελάχιστες φορές το στήθος της μαμάς τους, ωστόσο κάθε φορά είναι αξέχαστη γιατί πονά φριχτά. Οι μητέρες συνήθως φωνάζουν από τον πόνο. Για να αποφύγετε το δάγκωμα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Πριν θηλάσετε, δώστε στο μωρό σας κάτι κρύο να μασήσει ή πιέστε τα ούλα του με το δάχτυλό σας.
  • Την ώρα που σας δαγκώνει, φέρτε το πιο κοντά στο στήθος, μην το διώχνετε. Μην ασχολείστε με τίποτε άλλο κοντά, για να βγάλετε το μωρό από το στήθος αν σας δαγκώσει.
  • Δώστε στο μωρό κάτι να δαγκώσει μόλις το βγάλετε από το στήθος.
  • Προσπαθήστε σ' όλη αυτή την προσπάθεια να είστε σοβαρή με το μωρό, χωρίς να το τρομάξετε και ούτε να διασκεδάσετε την κατάσταση. Αν το μωρό σας τρομάξει, μπορεί να κάνει απεργία θηλασμού και να αρνείται να θηλάσει, γιατί αισθάνεται πως δεν το έκανε επίτηδες και εσείς το αδικήσατε. Αν σας ακούσει να διηγείστε το επεισόδιο αστειευόμενη, μπορεί να αρχίσει να σας δαγκώνει για παιχνίδι. Αυτό θα το καταλάβετε γιατί όταν το κάνουν για παιχνίδι, μετά γελάνε. Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που όταν δαγκώνουν στο στήθος κατά τη διάρκεια της οδοντοφυϊας πονάνε πολύ τη μαμά, το κάνουν ελάχιστες φορές. Αν σας συμβεί, πολύ σύντομα θα σταματήσει.

Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος

* Περισσότερα για το θηλασμό μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της παιδιάτρου, Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία, από τους Σύγχρονους Ορίζοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved