Θηλασμός: Ποια πρέπει να είναι η διατροφή μιας μητέρας που θηλάζει;

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της θηλάζουσας;

Θηλασμός: Ποια πρέπει να είναι η διατροφή μιας μητέρας που θηλάζει;

Η μητέρα που θηλάζει, πρέπει να επιλέγει καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια δημητριακά), προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες και να παράγει γάλα στις ιδανικές ποσότητες.

Η απαιτούμενη επί πλέον ενέργεια για τον αποκλειστικό θηλασμό από τη γέννηση έως τους πρώτους έξι μήνες είναι 500 kcal ανά ημέρα. Σε γυναίκες που τρέφονται καλά, η επί πλέον αυτή ενέργεια είναι μικρότερη, λόγω κινητοποίησης των αποθηκών ενέργειας του οργανισμού τους. Ως εκ τούτου η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 330 kcal/ημέρα περισσότερο στις θηλάζουσες απ΄ ότι στις μη θηλάζουσες μητέρες. Από 7 έως 12 μηνών, με μέση παραγωγή γάλακτος 600 ml/ημέρα, η επιπλέον ενέργεια που απαιτείται για την γαλουχία είναι 400 kcal/ημέρα.

Πρωτεΐνη

Είναι απαραίτητες 2 μερίδες ημερισίως για τη σωστή σύσταση του μητρικού γάλακτος. Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τους ξηρούς καρπούς. Μια μερίδα πρωτεΐνης αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι όσπρια ή 60-100γρ κρέας ή 2 μικρά αυγά ή 1/3 του φλιτζανιού ξηρούς καρπούς. Η επαρκής λήψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για να διαφυλαχθούν οι αποθήκες σιδήρου της θηλάζουσας μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Δημητριακά

5-7 μερίδες την ημέρα. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, το ρύζι, τα μακαρόνια και τα κράκερς.

Φρούτα

3-5 μερίδες την ημέρα

Λαχανικά

3-5 μερίδες την ημέρα

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ εκκρίνεται στο μητρικό γάλα και οι συγκεντρώσεις του μειώνονται σε μητέρες με σοβαρή ανεπάρκεια και αυξάνονται μετά από συμπληρωματική χορήγηση. Είναι πολύ σημαντική βιταμίνη για την ανάπτυξη του βρέφους και ως εκ τούτου η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να λαμβάνει τροφές πλούσιες σε συγκεντρώσεις φυλλικού οξέος, όπως τα εσπεριδοειδή, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα πράσινα λαχανικά και πολλά από τα φρούτα.

Σίδηρος

Ο σίδηρος εκκρίνεται στο γάλα, αλλά η απώλεια του αντισταθμίζεται αρκετά λόγω της αμηνόρροιας της γαλουχίας. Η υπολογιζόμενη δοσολογία που πρέπει να λαμβάνει η θηλάζουσα μητέρα είναι 9 mg την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το συκώτι, τα κόκκινα κρέατα, τα αυγά, τα ψάρια, οι ελιές, τα ζυμαρικά και το ψωμί, φακές, σπανάκι, ξηροί καρποί).

Η περίοδος της γαλουχίας είναι πολύ σημαντική από διατροφική άποψη τόσο για τη θηλάζουσα μητέρα όσο και για το βρέφος. Η δίαιτα της μητέρας πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, καθώς οι ανάγκες αυτές διπλασιάζονται στη γαλουχία, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσεται η υγεία της μητέρας αλλά και εξασφαλίζεται η καλή ανάπτυξη του βρέφους.

Διαβάστε επίσης

Διατροφή θηλασμού: Βασικές αρχές
Διατροφή κατά τον θηλασμό: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε και ποιες όχι
Διατροφή στον θηλασμό: Επιλογές από όλες τις ομάδες τροφίμων

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved