Νινίδα: Τι είναι, πώς θα την αναγνωρίσετε, πώς θα την αντιμετωπίσετε και πότε να ανησυχήσετε

Η νινίδα ονομάζεται και αλλιώς σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος, που εμφανίζεται στα μωρά κατά τον 1ο ή 2ο μήνα της ζωής τους και προκαλεί σμήγμα, ένα κιτρινωπό έκκριμα αδένων του τριχωτού της κεφαλής!

Νινίδα: Τι είναι, πώς θα την αναγνωρίσετε, πώς θα την αντιμετωπίσετε και πότε να ανησυχήσετε

Η νινίδα δεν είναι χαριτωμένη αλλά είναι ακίνδυνη. Παρατηρείται όπως αναφέραμε τους πρώτους μήνες στη ζωή ενός μωρού και συνήθως εξαφανίζεται μετά τον 12ο μήνα (σε κάποια παιδιά διαρκεί περισσότερο).

Μπορεί εκτός από το κεφαλάκι του μωρού σας, να παρατηρήσετε τη νινίδα στα αυτάκια του μωρού, τα φρύδια, τα βλέφαρα ακόμη και στους αγκώνες ή τα γόνατα.

Τι προκαλεί τη νινίδα στα μωρά;

Η αιτία είναι άγνωστη σύμφωνα με το babycenter.com αλλά αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί είναι ότι η νινίδα δεν προκαλείται από την κακή υγιεινή ή από οποιαδήποτε αλλεργία.

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ορμόνες που ένα μωρό λαμβάνει από τη μητέρα του στο τέλος της εγκυμοσύνης, υπέρ-διεγείρει τους σμηγματορροϊκούς αδένες του μωρού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η νινίδα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι η νινίδα δεν είναι μεταδοτική και πιθανότατα δεν ενοχλεί ένα μωρό καθόλου. Μόνο σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται ένα μωρό να έχει φαγούρα!

ninida mora 1

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν οι γονείς τη νινίδα του μωρού τους;

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται οι γονείς να κάνουν και πολλά, αλλά αν θέλουν να βοηθήσουν το μωρό τους, μπορούν να κάνουν τα εξής:

  • Απαλό βρεφικό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού, μόνο με τα δάχτυλα ή μια μαλακή χτενούλα.
  • Απαλό πλύσιμο με βρεφικό σαμπουάν (πάνω από μία φορά τη μέρα), αλλά φροντίστε να ξεπλύνετε καλά το κεφαλάκι του, ώστε να αφαιρεθεί όλο το σαμπουάν. Μετά σκουπίστε απαλά με μια πετσέτα.
  • Κάποιοι γονείς χρησιμοποιούν σαμπουάν ειδικά για τη νινίδα. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας και προμηθευτείτε ένα από αυτά.

Μπορεί ένας γονιός να χρησιμοποιήσει λαδάκι για τη νινίδα;

Αν το κεφαλάκι του μωρού σας έχει βαρύτερες μορφές νινίδας, (ξεφλουδίζει το κεφαλάκι του) τότε το λαδάκι θα βοηθήσει να αφαιρέσετε κάποιες από τις φλούδες που βγάζει.

  • Απλώστε με τα δάχτυλά σας λίγο ελαιόλαδο ή λάδι αμυγδάλου στο κεφαλάκι του μωρού σας και αφήστε το για περίπου 15 λεπτά.
  • Περάστε λαδάκι στο κεφαλάκι του μωρού σας, κάντε μασάζ και με μια απαλή χτενούλα αφαιρέστε όλα τα υπολείμματα της νινίδας.
  • Αφαιρέστε το λάδι από το κεφαλάκι του μωρού σας, χρησιμοποιώντας ένα καλό βρεφικό σαμπουάν.Προσοχή, μην τρίβεται δυνατά το κεφαλάκι του. Με απαλές κινήσεις σαπουνίστε το, αλλά αφήστε για λίγα λεπτά το σαμπουάν, ώστε να λειτουργήσει και να αφαιρέσει τα έλαια από το κεφαλάκι του.

Πότε πρέπει οι γονείς να επισκεφθούν παιδίατρο όταν το μωρό έχει νινίδα;

Μιλήστε αρχικά με τον παιδίατρό σας και εξηγήστε του το πως μοιάζει η νινίδα που έχει το μωρό σας. Πείτε του αν έχετε παρατηρήσει ελαφριά αιμορραγία ή αν εξαπλώνεται πέρα από το κεφάλι του μωρού σας.

Ο γιατρός ίσως σας προτείνει να τον επισκεφθείτε για περαιτέρω εξετάσεις.

Όπως και να έχει, ακόμη και αν τα συμπτώματα σας φαίνονται ήπια, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Εκείνος και μόνο εκείνος θα σας προτείνει κατάλληλο λαδάκι ή σαμπουάν για να απαλλαγείτε από αυτή την ενοχλητική σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Διαβάστε επίσης:

Το μωρό σας έχει νινίδα; Δείτε πώς θα την αντιμετωπίσετε

Το παιδί μου έχει «νινίδα». Τι είναι και πώς το αντιμετωπίζουμε;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved