Θηλασμός: Τι δεν πρέπει να τρώει η μητέρα όταν το μωρό έχει κολικούς

Έχουν αποκαλέσει τους κολικούς ως οι «γνωστοί - άγνωστοι» και αυτό διότι, δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη αιτία, που τους προκαλεί.

Θηλασμός: Τι δεν πρέπει να τρώει η μητέρα όταν το μωρό έχει κολικούς

Υπάρχουν κάποιες πιθανές εξηγήσεις, όπως η διατροφή της μητέρας ενώ θηλάζει. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η κατανάλωση κάποιων αλλεργιογόνων τροφών (όπως το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, οι ξηροί καρποί), είναι ικανή να αλλάξει τα σύσταση του μητρικού γάλακτος, με αποτέλεσμα να αναστατωθεί το μωρό, με την εμφάνιση των κολικών.

Για το λόγο αυτό συνιστάται στη μητέρα που θηλάζει, όταν το μωρό έχει κολικούς, να τροποποιήσει τη διατροφή της και να μην περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

Γαλακτομικά: Συχνά, τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν δυσανεξία στη λακτόζη, με αποτέλεσμα να τους προκαλέσει κολικούς. Σε αυτή την περίπτωση, η μητέρα βγάζει από τη διατροφή της για ένα διάστημα 2 εβδομάδων περίπου, προϊόντα, όπως βούτυρο, τυρί, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, ώστε να διαπιστώσει, αν πράγματι τα τρόφιμα αυτά, προκαλούν δυσφορία στο μωρό.

Ψάρια: Λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, μαρίδες, κολιός, φρέσκος μπακαλιάρος μπορεί να περιέχουν τοξίνες, κι ενδεχομένως να βλάψουν το μωρό. Γι αυτό δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.

Ξηροί καρποί: Είναι από τις αλλεργιογόνες τροφές και κυρίως, τα φιστίκια, το καλαμπόκι, το στάρι. Αν μάλιστα, υπάρχει ιστορικό αλλεργίας της μητέρας ή κάποιου άλλου μέλους της οικογένειας, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Λαχανικά/φρούτα/όσπρια: Κάποια από αυτά, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αέρια και πόνο στο μωρό. Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι: μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, αγγούρι, ντομάτα (λόγω των σπόρων της), αρακάς, μαρούλι, κουνουπίδι, φακές, φασόλια, αρακάς, φράουλες, ανανάς, μανταρίνια, λεμόνια, πορτοκάλια, σταφύλια.

Καυτερά: Αν έχετε αδυναμία στα καυτερά, όσο θηλάζετε - και κυρίως αν το μωρό υποφέρει από κολικούς - απλά τα ξεχνάτε. Τα πικάντικα ή με σκόρδο τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν τους κολικούς η να εντείνουν το πρόβλημα.

Καφεΐνη: Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά θα πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη, όπως η σοκολάτα, πρέπει να αφαιρούνται από τη διατροφή μίας μαμάς, διότι μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και έντονη ανησυχία στο μωρό, αφού δρουν ως διεγερτικά.

Αν ανησυχείτε ή αν αλλάξει η συμπεριφορά και το κλάμα του μωρού σας και μάλιστα συνοδεύεται από πυρετό, εμετό, διάρροια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο. Και γενικά, επειδή είναι μία δύσκολη περίοδος για το μωρό και τη μαμά, για να νιώσετε ασφάλεια και να ξε-αγχωθείτε, μιλήστε, επίσης, με τον παιδίατρο. Αυτός έχει τον τρόπο να σας χαλαρώσει.

Διαβάστε επίσης

Διατροφή κατά τον θηλασμό: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε και ποιες όχι

Πώς να ανακουφίσετε το μωρό σας από τους κολικούς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved