Τελικά πρέπει να αφήνουμε το μωρό να κλαίει ή όχι;

Ιδιαίτερα οι νέες μανούλες όταν ακούνε το μωρό τους να κλαίει, έχουν την τάση να το πάρουν αμέσως στην αγκαλιά τους για να σταματήσει. Είναι όμως αυτό σωστό;

Τελικά πρέπει να αφήνουμε το μωρό να κλαίει ή όχι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να αφήσουμε το μωρό να κλάψει αντί να το παρηγορήσουμε αμέσως, έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξή του. Με το ξέσπασμα του κλάματος, το στρες μειώνεται και ο ύπνος του βελτιώνεται σημαντικά.

Η τεχνική αυτή ονομάστηκε από τους ειδικούς, «τεχνική του ελεγχόμενου κλάματος» σύμφωνα με την οποία οι γονείς πρέπει να περιμένουν συγκεκριμένη ώρα πριν πάρουν αγκαλιά το μωρο τους. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο βράδυ οι γονείς πρέπει να περιμένουν 2 λεπτά, το δεύτερο βράδυ 5 λεπτά, το τρίτο 10 μέχρι το μωρό να μπορεί να ξανακοιμηθεί από μόνο του.

Μία αντίστοιχη μέθοδος είναι η λεγόμενη μέθοδος «κατασκήνωση» σύμφωνα με την οποία οι γονείς βρίσκονται στο δωμάτιο του μωρού όταν κλαίει, δεν το παίρνουν όμως αγκαλιά, μέχρι αυτό να καταφέρει να ξανακοιμηθεί από μόνο του.

Οι μέθοδοι αυτοί μπορεί να μας φαίνονται ψυχρές, σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, η σωστή εφαρμογή τους μειώνει το στρες του παιδιού αλλά και των γονιών, βελτιώνει τον ύπνο σημαντικά και μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης επιλόχειας κατάθλιψης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved