Τι να κάνετε εάν το μωρό δεν σταματάει να κλαίει;

Για το μωρό το κλάμα είναι ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Τι να κάνετε εάν το μωρό δεν σταματάει να κλαίει;
Bigstock

Οι λόγοι για τους οποίους κλαίει το μωρό ποικίλουν. Μπορεί να πεινάει, να είναι κουρασμένο, άρρωστο ή απλώς κάτι να το ενοχλεί. Κάποιες φορές το κλάμα μπορεί να είναι επίμονο. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Γιατί κλαίει το μωρό;

Για το μωρό το κλάμα είναι ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κλαίει το μωρό. Από τους πιο συνηθισμένους και λιγότερο ανησυχητικούς σύμφωνα με το Very Well Family είναι:

Πείνα. Ειδικά τους πρώτους μήνες τα γεύματα του μωρού είναι πολλά και συχνά. Τα μωρά που θηλάζουν τρώνε κάθε δύο με τρεις ώρες, εάν συνεπώς μεσολαβήσει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιθανά το μωρό να κλαίει γιατί πεινάει. Ιδανικά προσπαθήστε να ταΐζετε το μωρό πριν ακόμα νιώσει πείνα, τηρώντας ένα πρόγραμμα και μία ρουτίνα στο φαγητό του.

thilasmos-iodio.jpg

Κούραση. Τα μωρά χρειάζονται επίσης πολύ ύπνο. Ένα εξαντλημένο μωρό που δεν έχει κοιμηθεί αρκετά θα εκφράσει την κούραση που νιώθει κλαίγοντας. Στην φάση αυτή έχει περάσει από την εξάντληση στην υπερένταση και είναι πιο δύσκολο να χαλαρώσει.

Υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία. Κάποια μωρά είναι πιο ευαίσθητα στη θερμοκρασία σε σχέση με άλλα. Δοκιμάστε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε μερικά ρούχα και παρατηρήστε τη συμπεριφορά του. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο σπίτι σας ή στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό αντίστοιχα.

Αλλαγή πάνας. Η λερωμένη πάνα προκαλεί δυσφορία στο μωρό και το κλάμα είναι μία ένδειξη ότι χρειάζεται αλλαγή. Τα εξανθήματα από πάνα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και να κάνουν το μωρό ακόμα πιο ανήσυχο.

Θέλει αγκαλιά. Για το μωρό η δερματική επαφή και ιδιαίτερα η αγκαλιά της μαμάς είναι ασφάλεια, φροντίδα, ζεστασιά. Όταν έχει ανάγκη να την αισθανθεί θα τη ζητήσει με το κλάμα του.

ofeli-agkalias.jpg

Αέρια και κολικοί. Η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και οι κολικοί κάνουν το μωρό ανήσυχο και κλαίει για να εκφράσει το πόνο ή την ενόχληση που νιώθει.

Υπερένταση. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό κλαίει περισσότερο όταν είχε μια κουραστική μέρα. Τα πολλά ερεθίσματα μπορεί να κουράσουν το μωρό το οποίο προσπαθεί να απορροφήσει τις πληροφορίες στις οποίες έχει εκτεθεί και το κλάμα είναι μία φυσιολογική αντίδραση στην προσπάθεια διαχείρισής τους.

Ανία. Κι όμως, τα μωρά μπορεί να νιώσουν βαρεμάρα και κλαίνε για να το εκφράσουν.

Οι πιο ανησυχητικές αιτίες κλάματος:

  • Προειδοποιητικά σημάδια
  • Ασθένεια
  • Μόλυνση και λοιμώξεις
  • Αλλεργίες ή δυσανεξίες
  • Τραυματισμοί

Τι μπορείτε να κάνετε

Πάρτε το μωρό αγκαλιά και κουνήστε το

Το κούνημα ηρεμεί τα μωρά γιατί τους θυμίζει τις κινήσεις που είχαν συνηθίσει στο περιβάλλον της μήτρας. Δοκιμάστε να το λικνίσετε ήρεμα και αργά, με σταθερό ρυθμό. Μπορείτε να συνδυάστε το κούνημα με μία ήρεμη μουσική ή κάποιον λευκό θόρυβο.

Τάισμα

Εάν το μωρό περνάει κάποιο άλμα ανάπτυξης πιθανά να έχει ανάγκη να τρώει περισσότερο και πιο συχνά. Δοκιμάστε να δώσετε φαγητό στο μωρό και δείτε πώς θα ανταποκριθεί.

Βγείτε μία βόλτα

Η αλλαγή του σκηνικού, ο καθαρός αέρας και το κούνημα στο καρότσι μπορούν να βοηθήσουν το μωρό να χαλαρώσει.

moro-klama-meta-to-taisma.jpg

Βοηθήστε το μωρό να ρευτεί

Το μωρό μπορεί να είναι ανήσυχο γιατί θέλει απλά να ρευτεί και δεν μπορεί. Δοκιμάστε να βάλετε το μωρό σας στον ώμο σας με την κοιλιά του να σας αγγίζει και, στη συνέχεια, χτυπήστε το απαλά στην πλάτη.

Εάν το μωρό έχει αέρια, ξαπλώστε το ανάσκελα και κάντε την κλασική κίνηση «ποδήλατο» κουνώντας τα ποδαράκια του.

Κάντε το ένα μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο θα βοηθήσει το μωρό να χαλαρώσει και να αλλάξει τη διάθεσή του.

Καλέστε το γιατρό σας εάν:

  • Το μωρό είναι μικρότερο των τριών ετών, άρρωστο και κλαίει λόγω πυρετού.
  • Το μωρό έχει τραυματιστεί
  • Το μαλακό σημείο του μωρού είναι πρησμένο
  • Η κοιλιά του μωρού σας είναι πρησμένη
  • Το μωρό αρνείται να φάει για περισσότερες από 8 ώρες
  • Κάνει εμετούς
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved