Κλαίνε τα μωρά στη μήτρα; Τι δείχνουν οι έρευνες

 Τι αναφέρουν οι ειδικοί για το κλάμα του μωρού στη μήτρα;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Κλαίνε τα μωρά στη μήτρα; Τι δείχνουν οι έρευνες
Bigstock

Η συμπεριφορά του εμβρύου στη μήτρα αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τους ειδικούς εδώ και δεκαετίες. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ιατρικής έχουν φέρει περισσότερα δεδομένα στο φως σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού, τις κινήσεις του, τι ακούει, εάν γεύεται κτλ. Στο ερώτημα «κλαίνε τα μωρά στη μήτρα;», οι ειδικοί απαντούν το εξής: «πιθανά ναι, αλλά όχι με τον τρόπο που φανταζόμαστε οι περισσότεροι».

Τι δείχνουν οι έρευνες

Το 2005 ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία συνέθεσαν μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με το κλάμα του μωρού στη μήτρα και μάλιστα παρουσίασαν ένα βίντεο από υπέρηχο για να δείξουν πώς πιστεύουν ότι είναι ένα έμβρυο όταν κλαίει. Για να υποστηρίξουν τα ευρήματά τους, απομόνωσαν τη συμπεριφορά του κλάματος σε στάδια.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι περιλαμβάνει η συμπεριφορά του κλάματος. Κλάμα δεν είναι μόνο δάκρυα και ήχος. Η έρευνα έδειξε ότι στην 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης, το έμβρυο είναι αρκετά ανεπτυγμένο ώστε να μπορεί να κάνει τις κινήσεις που περιλαμβάνει η αντίδραση του κλάματος, όπως:

  • Να βγάλουν τη γλώσσα τους
  • Να συντονίσουν πιο σύνθετες αναπνευστικές προσπάθειες
  • Να ανοίξουν το στόμα τους
  • Να καταπιούν

Άλλη έρευνα του 2011 εστίασε περισσότερο στις εκφράσεις των εμβρύων, ο οποίες θεωρούνται ένας βασικός δείκτης της απόκρισης του κλάματος.

Και οι δύο έρευνες συμφωνούν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα μωρά κλαίνε στην μήτρα, όχι ωστόσο με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, το κλάμα του μωρού δεν παράγει ήχο.

undefined

Τι σημαίνει το κλάμα του μωρού στη μήτρα

Σύμφωνα με το Healthline, είναι ένας τρόπος για τα μωρά να εξασκηθούν στο κλάμα, στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τον έξω κόσμο. Στις παραπάνω μελέτες οι ειδικοί χρησιμοποίησαν συγκεκριμένους ήχους με στόχο να τρομάξουν το έμβρυο, χωρίς να προκαλέσουν πόνο. Όπως φάνηκε, τα μωρά έκλαιγαν για λιγότερο από 15-20 δευτερόλεπτα, διάστημα που διαφοροποιούνταν ανά περίπτωση.

Γενικά οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα μωρά μπορούν να νιώσουν πόνο στο περιβάλλον της μήτρας, σίγουρα στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης. Οι έρευνες που αφορούν στο κλάμα του εμβρύου δείχνουν από την άλλη ότι τα μωρά στη μήτρα μπορούν να επεξεργαστούν ένα αρνητικό ερέθισμα και να αντιδράσουν σε αυτό. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι το κλάμα στη μήτρα σχετίζεται με συναισθήματα όπως η λύπη ή με κάποια ενόχληση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved