Πώς θα ξέρετε αν ένα παιχνίδι είναι αρκετά μικρό για να παίζει το παιδί σας;

Βίντεο δείχνει πώς θα καταλάβετε ποια παιχνίδια και αντικείμενα είναι επικίνδυνα για τα παιδιά σας

Πώς θα ξέρετε αν ένα παιχνίδι είναι αρκετά μικρό για να παίζει το παιδί σας;
Bigstock

Το βίντεο έγινε viral και όχι άδικα. Μια παιδίατρος και μαμά η Dr. Orajiaka κατάφερε να δείξει μέσα από ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων και ένα ρολό τουαλέτας ποια παιχνίδια είναι επικίνδυνα για τα παιδιά κάτω των τριών ετών και μπορούν να προκαλέσουν πνιγμονή.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

https://www.instagram.com/p/ClCXSdSoqCz

Στο βίντεο η ίδια δοκιμάζει τα παιχνίδια των παιδιών προσπαθώντας να τα περάσει μέσα από το κενό που έχει το ρολό τουαλέτας. Ό,τι περνάει μέσα από το ρολό είναι επικίνδυνο για ένα παιδί, ενώ ό,τι δεν χωράει να περάσει είναι κατάλληλο για να παίξει με αυτό.

Εισρόφηση ξένου σώματος και παιδιά

Όπως αναφέρει και το Onmed.gr με τον όρο εισρόφηση ξένου σώματος εννοούμε την είσοδο ενός μικρού αντικειμένου στην τραχεία ή στους βρόγχους, με αποτέλεσμα την απόφραξη της αναπνευστικής οδού.

Η συνηθέστερη ηλικία τέτοιων περιστατικών είναι μεταξύ των 8 μηνών και των 3 ετών, όταν το παιδί αρχίζει να κινείται και να εξερευνά.

Κουμπιά, κέρματα, καπάκια από μπουκάλια, τσόφλια από αυγό είναι μερικά ακόμη από τα αντικείμενα που μπορεί να πνίξουν ένα μικρό παιδί.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα και έντονα, δηλαδή το παιδί να αρχίσει να βήχει αμέσως μετά την κατάποση, να δυσκολεύεται να εισπνεύσει ή και να μελανιάσει, οπότε και υπάρχει άμεσος κίνδυνος πνιγμονής. Εάν το αντικείμενο είναι πολύ μικρό και εισχωρήσει στους βρόγχους, το παιδί μπορεί να μην παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα κι έτσι η εισφρόφηση να μη γίνει αντιληπτή, έως ότου υπάρξει κάποια επιπλοκή. Συχνές επιπλοκές είναι η πνευμονία, ο πυρετός, επίμονος βήχας ή κρίση άσθματος, προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν έως και μέρες μετά το συμβάν.

Στην περίπτωση που το παιδί δεν αναπνέει, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση, αφού η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Γι' αυτό, όλοι οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους ή και να λαμβάνουν μαθήματα πρώτων βοηθειών, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Εάν το παιδί μπορεί να βήξει, το αφήνουμε να βήξει ή και το ενθαρρύνουμε αν είναι μεγαλύτερο. Δεν χτυπάμε το παιδί που βήχει στην πλάτη, ούτε βάζουμε το χέρι μας στο στόμα προσπαθώντας στα τυφλά να βγάλουμε το ξένο σώμα!

Μπορεί να σπρώξουμε χαμηλότερα το αντικείμενο, ή να σταματήσουμε το βήχα, ο οποίος αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για να αποβληθεί το ξένο σώμα.

moro paixnidia odontofiia

Τι κάνουμε μέχρι να φτάσει η βοήθεια

Εάν το αντικείμενο δεν αποβληθεί με το βήχα, τοποθετούμε το παιδί μπρούμυτα, με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα, και δίνουμε γρήγορα και δυνατά χτυπήματα με την παλάμη μας στο τμήμα της πλάτης ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες.

Εάν δεν αποκατασταθεί η αναπνοή, γυρίζουμε το παιδί ανάσκελα και εφαρμόζουμε τέσσερις γρήγορες ωθήσεις στο στήθος, παρόμοιες μ’ εκείνες των καρδιακών μαλάξεων.

Εάν και πάλι το παιδί δεν αναπνέει, εφαρμόζουμε τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν μετά από 4 αναπνοές δεν ανασηκώνεται ο θώρακας του παιδιού, η απόφραξη επιμένει και πρέπει να επαναλάβουμε από την αρχή τους παραπάνω χειρισμούς.

Πώς θα αποφύγουμε τα χειρότερα

  • Φυλάμε όλα τα μικρά αντικείμενα μακριά από τα μικρά παιδιά
  • Δεν δίνουμε ποτέ στα μικρά παιδιά ξηρούς καρπούς - αποτελούν το 50% των ξένων σωμάτων στους πνεύμονες!
  • Φυλάμε όσπρια και ρύζι σε ψηλά ράφια
  • Δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά μόνα τους όσο τρώνε
  • Επιλέγουμε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του κάθε παιδιού
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved