Γιατί είναι επικίνδυνο να κοιμάται το παιδί στο κάθισμα του αυτοκινήτου

Μπορεί το κάθισμα αυτοκινήτου να προσφέρεται για έναν σύντομο ύπνο του μωρού, όμως σίγουρα δεν είναι κατάλληλο μέρος για να κοιμούνται τακτικά τα μικρά παιδιά.

Γιατί είναι επικίνδυνο να κοιμάται το παιδί στο κάθισμα του αυτοκινήτου

Μια νέα μελέτη για τους βρεφικούς θανάτους που σχετίζονται με τον ύπνο του μωρού σε κάθισμα διαφόρων ειδών - αυτοκινήτου, καροτσιού, καρέκλας, κούνιας - διαπίστωσε ότι το 63% αυτών συνέβη στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στo Pediatrics τον Ιούλιο του 2019, εξέτασε 348 θανάτους μωρών σε καθίσματα που καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2004 έως το 2014. Διαπιστώθηκε ότι σε πάνω από το 90 % των θανάτων στα καθίσματα αυτοκινήτων, δεν ακολουθήθηκαν σωστά οι οδηγίες χρήσεις, που σημαίνει ότι το παιδί δεν ήταν δεμένο σε κάθισμα κατάλληλου μεγέθους για την ηλικία του. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους σημειώθηκαν στο σπίτι του παιδιού το οποίο κοιμόταν επίσης στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

Τι κάνει το κάθισμα αυτοκινήτου ένα μη ασφαλές μέρος για ύπνο;

Όταν τα μωρά κοιμούνται σε καθιστή θέση, το κεφάλι τους μπορεί να πέσει προς τα εμπρός, πιέζοντας τους αεραγωγούς και εμποδίζοντας την αναπνοή τους. Αυτή η στάση βρέθηκε να είναι η αιτία του 48% των θανάτων στο κάθισμα αυτοκινήτων σε μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Pediatrics , επηρεάζοντας τα παιδιά έως δύο ετών. Το άλλο 52 % των θανάτων προκλήθηκε από στραγγαλισμό στους ιμάντες, συχνά επειδή δεν ήταν σωστά ασφαλισμένοι.

«Οι γονείς συχνά χαλαρώνουν τους ιμάντες του καθίσματος όταν το μεταφέρουν από το αυτοκίνητο νομίζοντας ότι το μωρό θα είναι πιο άνετο. Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Το μωρό μπορεί εύκολα να γλιστρήσει προς τα κάτω πιέζοντας το πηγούνι στο στήθος, φράσσοντας τον αεραγωγό του», εξηγεί η Katherine Hutka, πρόεδρος της Ένωσης Παιδικής Ασφάλειας του Καναδά, η οποία εργάζεται επίσης στο Child Safety Link, ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών στο Κέντρο Υγείας IWK στο Χάλιφαξ.

Η Katherine Hutka συμβουλεύει τους γονείς των πρόωρων βρεφών να τα βγάζουν συχνά από το κάθισμα του αυτοκινήτου, αλλά προσθέτει ότι δεν υπάρχει συνιστώμενος ασφαλής χρόνος παραμονής.

«Εάν πρόκειται να κάνετε δουλειές έξω από το σπίτι για μία ή δύο ώρες, τότε το ασφαλέστερο πράγμα είναι να μεταφέρετε το βρέφος από το κάθισμα του αυτοκινήτου στο καρότσι ή στην κούνια του. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο γονιός είναι να ξυπνήσει το μωρό που κοιμάται, αλλά αυτό είναι το σωστό», επισημαίνει.

Πηγή: www.todaysparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved