Tips για να καθαρίσετε τη μύτη των βρεφών και των νηπίων

Συμβουλές για σωστό καθαρισμό της μύτης βρεφών και παιδιών

Tips για να καθαρίσετε τη μύτη των βρεφών και των νηπίων
Bigstock

Ο καθαρισμός μυτούλας -σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί- δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμη και εμείς οι ενήλικες αν προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε τη μύτη μας με κάποιο διάλυμα θα νιώσουμε δυσφορία, πόσο μάλλον τα παιδιά.

«Τα βρέφη έχουν δημιουργηθεί να αναπνέουν από τις μύτες τους. Δεν ξέρουν πώς να αναπνεύσουν σωστά από το στόμα τους ακόμη!», αναφέρει ο Jonathan Skirko, MD, πλαστικός χειρουργός και ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος στο Banner – University Medical Center Tucson. «Όταν η μύτη τους είναι βουλωμένη, μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή και τον ύπνο τους. Και όταν σχετίζεται με σπάνιες καταστάσεις, η βουλωμένη μύτη μπορεί να γίνει "επικίνδυνη"».

Και ενώ η σκέψη να αφαιρέσουμε τις μύξες κάποιου ανθρώπου είναι αηδιαστική, όταν έχει να κάνει με τα μωρά μας, οι γονείς το κάνουμε δίχως δεύτερη σκέψη και μάλιστα χωρίς καμία ενόχληση. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, ειδικά αν είστε νέοι γονείς και πρέπει να το κάνετε για πρώτη φορά, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Δείτε παρακάτω συμβουλές και κόλπα για τον καθαρισμό της μύτης του μικρού σας.

Tips και tricks για να καθαρίσετε τη μύτη βρεφών και νηπίων

Καθαρίσετε με υπέρτονο ρινικό σπρέι με θαλασσινό νερό

Τα περισσότερα βρέφη και νήπια ανακουφίζονται με τη χρήση κάποιου ρινικού σπρέι με θαλασσινό νερό. Κάποια μάλιστα φτερνίζονται και έτσι βγάζουν ακόμη πιο εύκολα τις μύξες.

«Ρουφήξτε» τις με τον ρινικό αποφρακτήρα

Ο ρινικός αποφρακτήρας βοηθά στην απομάκρυνση των εκκρίσεων. Πώς το χρησιμοποιείτε;. Τοποθετείτε το ένα ρύγχος στο ρουθούνι του μικρού σας και το άλλο άκρο (στόμιο) στο στόμα σας. Ρουφήξτε απαλά όσες φορές χρειάζεται προκειμένου να απομακρύνετε τις ενοχλητικές μυξούλες.

Δοκιμάστε τους ατμούς

Ο ατμός μπορεί να κάνει θαύματα τόσο στα μωρά όσο και τους ενήλικες ειδικά αν ταλαιπωρούνται από ρινική συμφόρηση. Δοκιμάστε να ατμίσετε το μπάνιο κατά τη διάρκεια ενός ζεστού ντους. Ο ζεστός ατμός θα το βοηθήσει να αναπνεύσει καλύτερα και να διώξει φυσικά τις ανεπιθύμητες μυξούλες.

Σηκώστε λίγο το κεφαλάκι του

Τοποθετήστε μια πετσέτα κάτω από το μαξιλάρι του παιδιού σας για να σηκώσετε ελαφρώς το κεφάλι του ενώ κοιμάται (αν είναι βρέφος και δεν έχει μαξιλάρι, τοποθετήστε μια πετσέτα κάτω από το σεντονάκι του επάνω στο στρώμα. Το ύψος, ακόμη και μόλις μια ίντσα, μπορεί να επιτρέψει τη βλέννα να ρέει από τη μύτη του ενώ κοιμάται.

Χρησιμοποιήστε υγραντήρα

Ο υγραντήρας θα βοηθήσει το μωρό και το νήπιό σας να ανακουφιστεί από τη ρινική συμφόρηση.

Δείξτε τους πώς (για νήπια)

Καθώς το μωρό σας μπαίνει στην νηπιακή ηλικία, θα είναι ικανό (αναπτυξιακά) να μάθει πώς να φυσά τη μύτη του.

  • Αρχίστε δείχνοντάς τους πώς να φτερνίζονται με το στόμα κλειστό και φυσικά τοποθετώντας τον αγκώνα τους.
  • Δείξτε τους πώς να φυσούν τη μύτη τους μέσα και έξω με το στόμα κλειστό.
  • Έπειτα δείξτε τους πώς να φυσούν τη μύτη με ένα χαρτομάντηλο.
  • Δείξτε τους πώς να χρησιμοποιούν μόνα τους το ρινικό σπρέι
  • Πάντα να έχετε χαρτομάντηλα σε σημεία του σπιτιού που μπορούν να φτάνουν.
  • Δείξτε τους πώς να διπλώνουν το χαρτομάντηλο και πώς να το πετάνε. (μην ξεχάσετε να τους δείξετε πώς να πλένουν τα χέρια τους μετά).

πηγή: bannerhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved