Ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά: αιτίες, συμπτώματα και φροντίδα

Ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά: αιτίες, συμπτώματα και φροντίδα

Το έκζεμα είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος. Το ατοπικό έκζεμα είναι η πιο συχνή μορφή εκζέματος και συνδέεται με την ατοπική δερματίτιδα η οποία είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος.

Η ατοπική δερματίτιδα ξεκινά συνήθως στη βρεφική ηλικία, επηρεάζοντας περίπου το 15 έως 20% των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνήθως βελτιώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει και μπορεί να υποχωρήσει μέχρι τη σχολική ηλικία ή την εφηβεία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει και στην ενήλικη ζωή.

Το πολύ ευαίσθητο δέρμα των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα, μπορεί να ερεθιστεί πιο εύκολα από τον ιδρώτα, τη ζέστη, τα τραχιά ρούχα και ορισμένα απορρυπαντικά, σαπούνια και καθαριστικά. Τα παιδιά αυτά μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες σε διάφορους παράγοντες όπως π.χ. τρόφιμα, κατοικίδια, ακάρεα σκόνης, γύρη δέντρων και χόρτα. Η ατοπική δερματίτιδα και το ατοπικό έκζεμα συνοδεύονται από έντονο κνησμό (φαγούρα). Τα παιδιά που την έχουν, αναπτύσσουν κόκκινες, ξηρές, κνησμώδεις περιοχές στο δέρμα που προκύπτουν από φλεγμονή. Ο κνησμός μπορεί να είναι σοβαρός και συνεχής. Με συχνές γρατσουνιές, το δέρμα τους μπορεί να εμφανίσει φουσκάλες, ορορροές, σχηματισμό κρούστας ή πληγές από μόλυνση.

Η ατοπική δερματίτιδα στα βρέφη επηρεάζει συνήθως το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια και τα πόδια.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για το ατοπικό έκζεμα, και συνήθως μπορεί να ελεγχθεί με καλή φροντίδα του δέρματος και φάρμακα. Ο γιατρός σας, μπορεί να συνταγογραφήσει τοπικά στεροειδή ή αντιισταμινικά ή αντιβιοτικά ανάλογα με την συμπεριφορά της ατοπικής δερματίτιδας του παιδιού σας. Είναι σημαντικό ν’ ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού και να κάνετε συχνά ραντεβού παρακολούθησης.

Μπάνιο

  • Καθαρίστε το δέρμα των παιδιών σχολαστικά, απαλά και προσεκτικά για να το απαλλάξετε από την κρούστα και τα βακτήρια. Τον καθαρισμό αυτό στα βρέφη μπορείτε να τον κάνετε στο στρώμα της πάνας και όχι στην μπανιέρα.
  • Περιορίστε το χρόνο τους στη μπανιέρα ή στο ντους στα 5 λεπτά.
  • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του νερού στο μπάνιο στους 27-30ο C, το πολύ ζεστό νερό θα στεγνώσει περαιτέρω το δέρμα.
  • Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά με ή χωρίς αντισηπτικά με συστατικά που δεν ερεθίζουν.
  • Στεγνώστε το δέρμα τους ταμποναριστά με πετσέτα, μην το τρίβετε.
  • Εφαρμόστε τοπικά μαλακτικά αμέσως μετά το μπάνιο ενώ το δέρμα τους είναι ακόμα υγρό.
  • Χρησιμοποιείστε λάδια μπάνιου χωρίς άρωμα ως υποκατάστατο σαπουνιού όταν δεν βρίσκετε ειδικά σχεδιασμένα μαλακτικά.
  • Πρόσθετα μπάνιου που περιέχουν πρωτεΐνες όπως το φυστίκι και η κολλοειδή βρώμη πρέπει ν΄ αποφεύγονται πριν την ηλικία των δύο.
  • Χρησιμοποιείστε βρεφικά προϊόντα περιποίησης ειδικά σχεδιασμένα για την ατοπική δερματίτιδα στα μωρά.

Ενυδατικές κρέμες

Είναι σημαντικό να ενυδατώνετε τον οργανισμό τους από μέσα, γι' αυτό μάθετε στο παιδί σας να πίνει πολύ νερό. Επιπλέον, εφαρμόστε ένα παχύ στρώμα ενυδατικής κρέμας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μετά την εφαρμογή τυχόν τοπικών φαρμάκων. Αυτό δίνει χρόνο στο φάρμακο ν’ απορροφηθεί. Στη συνέχεια, η ενυδατική κρέμα θα δημιουργήσει προστατευτικό φιλμ και θα “σφραγίσει” το φάρμακο.

Ακόμη και όταν το παιδί σας έχει ήπια ατοπική δερματίτιδα ή δεν παρουσιάζει σημάδια ενεργού εκζέματος, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ενυδατική κρέμα τουλάχιστον 2φορές/ημέρα για να αποτρέψετε τις εξάρσεις.

Το πρωτοποριακό μαλακτικό βάλσαμο για το δέρμα με τάση ατοπίας LIPIKAR BAUME AP+M της La Roche - Posay εξισορροπεί το μικροβίωμα του δέρματος με αποτέλεσμα να μειώνεται η φλεγμονή και οι υποτροπές. Καταπραΰνει άμεσα το δέρμα και μειώνει τον κνησμό κατά 41%. Θρέφει το δέρμα και επανορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό. Η σύνθεση της κρέμας LIPIKAR BAUME AP+M είναι ελεγμένη σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες και είναι κατάλληλη για πολύ ξηρό, ατοπικό ή αλλεργικό δέρμα.

Web

Η ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά μπορεί ν΄ αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται προσοχή, συχνή ιατρική παρακολούθηση, πιστή τήρηση των ιατρικών οδηγιών και συνεχή ενυδάτωση με καλλυντικά εξειδικευμένα στη νόσο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved