Ύπνος μωρού: 5 πράγματα που διαβάζετε συχνά στο διαδίκτυο αλλά δεν ισχύουν

  • Μύθοι γύρω από τον ύπνο του μωρού
  • Τι ισχύει και τι όχι από αυτά που διαβάζετε στο διαδίκτυο για τον ύπνο του μωρού
  • Τι λέει η Amanda Jewson, ειδική στον ύπνο και ιδρύτρια του Baby's Best Sleep
Ύπνος μωρού: 5 πράγματα που διαβάζετε συχνά στο διαδίκτυο αλλά δεν ισχύουν

Αν υπάρχει ένα θέμα κοινό που απασχολεί τους περισσότερους γονείς, αυτό είναι ο ύπνος του μωρού.

Από τη στιγμή της γέννησής του προσπαθούν να βρουν τις καλύτερες λύσεις ώστε το μωρό να κοιμάται όσο το δυνατόν περισσότερο. Και φυσικά σύμμαχος στην προσπάθειά τους αυτή είναι και το διαδίκτυο όπου μπορεί να βρει κανείς πολλές πληροφορίες. Είναι όμως όλες σωστές και αξιόπιστες;

Η Amanda Jewson, ειδική στον ύπνο των παιδιών και ιδρύτρια του Baby's Best Sleep, καταρρίπτει τους πέντε πιο συχνούς μύθους που μπορεί κανείς να διαβάσει στο διαδίκτυο.

1ος Μύθος: Εάν το μωρό κοιμάται πολύ την ημέρα, θα παραμείνει ξύπνιο όλη τη νύχτα

Αυτό είναι ως επί το πλείστον αναληθές. Πιθανότατα έχετε ακούσει το ρητό «ο ύπνος γεννά ύπνο», και αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά χρειάζονται πολύ ύπνο, με μερικά νεογέννητα να κοιμούνται έως και 18 ώρες την ημέρα. Αν βρείτε τη σωστή ισορροπία ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, το παιδί σας θα κοιμάται πραγματικά περισσότερο. Με λίγα λόγια: Μη ξυπνάτε το μωρό.

ipnos morou pragmata pou den isxioun2

2ος Μύθος: Οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι σημαίνουν άυπνες νύχτες

Όχι απαραίτητα! Εξαρτάται πραγματικά από το αν το μωρό σας είναι υπερβολικά κουρασμένο. Εάν το μωρό είναι ξύπνιο τη νύχτα και δεν κοιμάται καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι κουρασμένο. Εάν πάλι κοιμάται ικανοποιητικά τη νύχτα (3-5 ώρες τη φορά) και έχει αρκετούς σύντομους υπνάκους την ημέρα (γενικά 30-45 λεπτά ο καθένας), δεν έχει ανάγκη επιπλέον ξεκούρασης.

ipnos morou pragmata pou den isxioun

3ος Μύθος: Όσο πιο αργά κοιμάται το βράδυ τόσο πιο αργά θα ξυπνήσει το πρωί

Τα παιδιά έχουν φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς - ένα είδος εσωτερικού ρολογιού που λέει στο σώμα πότε να ξυπνήσει και πότε να κοιμηθεί. Τα μωρά λοιπόν κοιμούνται νωρίς και ξυπνούν νωρίς. Ως αποτέλεσμα, ακόμα κι αν κοιμηθούν αργά θα σηκωθούν την ίδια ώρα ούτως ή άλλως ή με μικρή διαφορά και με κακή διάθεση. Ακολουθήστε λοιπόν τους ρυθμούς του παιδιού σας. Εάν το μωρό σας ξυπνά μεταξύ 6-7 το πρωί κάθε μέρα, είναι λογικό να νυστάζει και να θέλει να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ.

ipnos morou pragmata pou den isxioun1

4ος Μύθος: Το μωρό θα μάθει να κοιμάται μόνο του όλη τη νύχτα

Μπορεί να συμβεί αλλά όχι όσο το μωρό είναι μικρό κι έχει συνηθίσει να βιώνει μια ρουτίνα πριν από τον ύπνο - τάισμα, λίκνισμα, πιπίλα κ.λ. Για να το πετύχετε , ίσως χρειαστεί να βρείτε έναν τρόπο να διαφοροποιήσετε αυτούς του συσχετισμούς του ύπνου αλλάζοντας την ρουτίνα του.

ipnos morou pragmata pou den isxioun3

5ος Μύθος: Αν το μωρό αποκτήσει πρόγραμμα στον ύπνο, δεν θα ξυπνάει στις 2 το πρωί

Τα μωρά είναι άνθρωποι και όχι ρομπότ. Η οδοντοφυΐα, οι ασθένειες και τα αναπτυξιακά ορόσημα δημιουργούν σχεδόν πάντα διαταραχές του ύπνου. Ως επί το πλείστον, οι καλές συνήθειες οδηγούν σε καλό ύπνο, αλλά οι γονείς μαθαίνουν γρήγορα να περιμένουν το απροσδόκητο!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved