Ο ύπνος του νεογέννητου: Τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο του μωρού τις πρώτες εβδομάδες;

Ο ύπνος του νεογέννητου: Τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς

O ύπνος του μωρού είναι από τα κύρια πράγματα που απασχολούν τους νέους γονείς τις πρώτες εβδομάδες με το νεογέννητο στο σπίτι. Το διάστημα αυτό όλα είναι πρωτόγνωρα και είναι λογικό να έχετε πολλές απορίες ή να κάνετε και λάθη.

Σύμφωνα με το todaysparent.com, τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι γονείς σχετικά με τον ύπνο του νεογέννητου είναι τα εξής:

Κοιμούνται με το νεογέννητο αγκαλιά στον καναπέ

Τα νεογέννητα κοιμούνται αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα, ξυπνούν όμως κάθε δύο με τέσσερις ώρες για να φάνε. Ο ύπνος στον καναπέ μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνος, καθώς το μωρό μπορεί να πέσει ή ο γονιός άθελά του να το χτυπήσει.

Νομίζουν ότι η ρουτίνα ύπνου του νεογέννητου διαρκεί για πάντα

Αυτό φυσικά δεν ισχύει και όλοι οι νέοι γονείς το διαπιστώνουν αργά ή γρήγορα. Η ρουτίνα ύπνου του μωρού αλλάζει συνεχώς όσο αυτό μεγαλώνει και επιπλέον το κάθε μωρό είναι ξεχωριστό επομένως η ρουτίνα ύπνου του μπορεί να διαφοροποιείται από παιδιά αντίστοιχης ηλικίας.

Αφήνουν το μωρό να κοιμηθεί στο καθισματάκι αυτοκινήτου

Πολλοί γονείς αφήνουν το μωρό να κοιμάται στο καθισματάκι του αυτοκινήτου και αφού το έχουν αφαιρέσει από το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς το κεφάλι του μωρού μπορεί να πέσει προς τα εμπρός και να προκαλέσει αυτό που ονομάζεται ασφυξία θέσης. Τα καθίσματα αυτοκινήτου για βρέφη είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για να προσαρμόζουν στη γωνία του καθίσματος του αυτοκινήτου, επομένως αφήνοντας τα στο πάτωμα δεν θεωρούνται το ίδιο ασφαλή.

Το μωρό κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς και μετά τους έξι μήνες

Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών, ο ύπνος του μωρού στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς έχει οφέλη, αλλά όχι όταν το μωρό ξεπερνάει τους έξι μήνες, καθώς μετά δυσκολεύεται να ανεξαρτητοποιηθεί και να μάθει να κοιμάται μόνο του.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το μωρό τους πρώτους έξι μήνες;

Μωρό έως 3 μηνών
Τους πρώτους τρεις μήνες ζωής του, το μωρό θα πρέπει να κοιμάται δεκατέσσερις με δεκαεπτά ώρες την ημέρα. Σε αυτήν την ηλικία, ο κάθε ύπνος έχει συνήθως διάρκεια δύο με τέσσερις ώρες, καθώς ξυπνάει για να φάει, για να αλλαχτεί η πάνα του ή απλώς επειδή είναι ανήσυχο.

Μωρό 4 με 6 μηνών
Τα βρέφη αυτής της ηλικίας κοιμούνται δώδεκα με δεκαέξι ώρες την ημέρα. Επίσης, αρχίζουν πλέον να κοιμούνται πολλές συνεχόμενες ώρες το βράδυ, συνήθως πέντε με έξι. Η ρουτίνα ύπνου αρχίζει να εντάσσεται σε αυτήν της υπόλοιπης οικογένειας, καθώς τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται λιγότερο την ημέρα (περίπου τρεις ύπνοι) και περισσότερο το βράδυ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved