Αλλαγή σχολείου: Τι να πείτε σε ένα «δύσκολο παιδί»

Μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας γονιός με ένα «δύσκολο» παιδί, είναι η αλλαγή του σχολείου!

 

Αλλαγή σχολείου: Τι να πείτε σε ένα «δύσκολο παιδί»

Ο φόβος του αγνώστου, η νέα κατάσταση, η νέα δασκάλα, οι νέοι φίλοι και το γεγονός ότι θα κουραστεί για να γίνει αποδεκτό σε μια νέα ομάδα, κλονίζουν ένα παιδί, έστω και παροδικά.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση ενός δύσκολου παιδιού;

Τα δύσκολα παιδιά από τη βρεφική ηλικία, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις και μπαίνουν δύσκολα σε μια νέα ρουτίνα. Μια τέτοια μεγάλη αλλαγή λοιπόν, όπως αυτή του σχολείου, θα προκαλέσει στα παιδιά αρκετά νεύρα, θυμό, ξεσπάσματα και άρνηση!

Τι δεν πρέπει να πουν οι γονείς

Συνήθως, οι γονείς, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, συχνά χάνουν την υπομονή τους, δίνοντας χαρακτηρισμούς στα παιδιά όπως, «Πάντα ήσουν δύσκολος ή δύσκολη!», «Γιατί μου κάνεις τη ζωή δύσκολη;» και άλλα τέτοια που φυσικά δεν βοηθούν την κατάσταση αυτή καθόλου!

Πώς πρέπει να χειριστούν το δύσκολο παιδί οι γονείς

Αν το παιδί σας είναι αρνητικό για το νέο του σχολείο και ξεσπά έχοντας αρκετά νεύρα, είναι προτιμότερο να συζητήσετε μαζί του αρκετά, δείχνοντας όμως ότι καταλαβαίνετε όλα εκείνα που νιώθει.

Για παράδειγμα πείτε του, «Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολη όλη αυτή η αλλαγή και σε ζορίζει» ή «Πιστεύω ότι έχεις νεύρα επειδή κάτι σε απασχολεί, πες μου τι πρόβλημα υπάρχει ώστε να σε βοηθήσω!».

Δείξτε με λίγα λόγια, κατανόηση στο μικρό σας και συνάμα θέστε του όρια για να το βοηθήσουν να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Προσπαθήστε να βρείτε συγκεκριμένες και αποτελεσματικές λύσεις στους φόβους και τις ανησυχίες του και όχι να το καθησυχάζετε γενικά και αόριστα!

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved