Πρώτη ημέρα στο σχολείο: Πως μπορείτε να προετοιμαστείτε καλύτερα

Το παιδί σας ετοιμάζεται να πάει στη πρώτη τάξη του δημοτικού; 

Πρώτη ημέρα στο σχολείο: Πως μπορείτε να προετοιμαστείτε καλύτερα

Συνήθως τα παιδιά ενθουσιάζονται με την ιδέα του δημοτικού και ανυπομονούν να ξεκινήσουν. Και οι μαμάδες ενθουσιάζονται, όμως δεν παύουν να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ένα άγχος παραπάνω.

Αυτό θα συμβαίνει σε κάθε νέα αρχή του παιδιού σας και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Πως μπορείτε λοιπόν να νιώσετε πιο έτοιμη και εσείς και το παιδί σας για την πρώτη ημέρα στο σχολείο;

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο είναι σημαντικό το κλίμα στο σπίτι να είναι γαλήνιο και ασφαλές. Φροντίστε να υπάρχει ηρεμία στο σπίτι και προσπαθήστε να μην παρεκτραπείτε αν κάποιες μέρες δεν σας ακούει ή γκρινιάζει και του βάλετε τις φωνές. Να του θυμίζετε συνεχώς ποια συμπεριφορά είναι σωστή.

Τώρα πια που θα συναναστρέφεται με συνομήλικους του, θα αρχίσει να έχει τους φίλους του και θα πρέπει να μάθει να σέβεται τα όρια των άλλων και να μπορεί σιγά σιγά να βάζει και τα δικά του, πάντα με ευγένεια.

Όταν θα έρθει η πρώτη μέρα στο σχολείο φροντίστε να την ξεκινήσετε με ένα καλό πρωινό. Ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό είναι πολύ σημαντικό για να του δώσει την απαραίτητη ενέργεια που θα χρειαστεί αλλά και την συγκέντρωση, καθώς ο εγκέφαλος θα επεξεργάζεται ένα σωρό νέες πληροφορίες. Επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, την πρώτη ημέρα του σχολείου, το παιδί σας να μη θέλει ή να ξεχάσει να φάει το κολατσιό του, οπότε καλό είναι να έχει αποθηκεύσει μπόλικη ενέργεια από το πρωινό του.

Προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο το πρωί διασκεδάζοντας μαζί του, ή προτείνετε του να βγάλετε μια φωτογραφία για να θυμάστε την πρώτη του μέρα στο σχολείο.

Φροντίστε να είστε έγκαιρα στο σχολείο του (και λίγο πιο νωρίς ακόμα καλύτερα), ώστε να έχετε λίγο χρόνο για τον μίνι αποχωρισμό σας.

Μόλις τελειώσει αυτή η πρώτη μέρα, να είστε σίγουρες πως το παιδί σας θα έχει τόσες πολλές νέες εμπειρίες, που η απλή σας ερώτηση "πως ήταν;" θα το κάνει να μην ξέρει από που να αρχίσει και τι να πει.

Όσο γυρνάτε παρέα στο σπίτι, ή κατά τη διάρκεια του φαγητού το βράδυ, μπορείτε να του κάνετε απλές και συγκεκριμένες ερωτήσεις ώστε να μην νιώσει πολύ ένταση ή πίεση από την πρώτη ημέρα.

Μπορείτε για παράδειγμά να του πείτε:

Έπαιξες με κανέναν φίλο σήμερα;

ή

Tι βιβλίο διάβασες σήμερα;

Όπως και να΄χει ένας νέος κύκλος ξεκινάει για την ζωή του μικρού σας παιδιού και την δική σας. Ξεκινήστε τον με θετική ενέργεια και μην αφήνετε την αγωνία σας να γίνεται φόβος.

Να σκέφτεστε ότι άμα ξεκινήσει καλά, θα εξελιχθεί ακόμα καλύτερα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved