Back to school: Πώς θα καταλάβω ποια εξωσχολική δραστηριότητα είναι κατάλληλη για το παιδί μου;

Μαζί με τα σχολεία συνήθως ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών.

 
Back to school: Πώς θα καταλάβω ποια εξωσχολική δραστηριότητα είναι κατάλληλη για το παιδί μου;

Είναι το μπαλέτο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο , η μουσική, οι πολεμικές τέχνες; Κάθε γονιός συζητά με το παιδί του και διαλέγουν μαζί ποια δραστηριότητα του ταιριάζει και θέλει να ακολουθήσει.

Αν το παιδάκι σας ξεκινάει το δημοτικό πιθανότατα τώρα είναι που έχετε αρχίσει να σκέφτεστε σε ποια δραστηριότητα μπορείτε να το γράψετε για να πηγαίνει μετά το σχολείο του. Μπορεί να είναι σε μεγαλύτερη τάξη του Δημοτικού και ακόμα να μην έχει διαλέξει κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Σας προτείνουμε όμως να το βοηθήσετε να βρει ποια είναι κατάλληλη για αυτό και να το ενθαρρύνεται να ξεκινήσει.

Ένα χόμπι μπορεί να το βοηθήσει να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις σωματικές, πνευματικές αλλά και συναισθηματικές του ικανότητες.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, τα παιδιά που συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες αντιμετωπίζουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία το σχολείο και το διάβασμα και έχουν πιο θετική στάση από εκείνα που δεν κάνουν κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Επίσης είχαν μειωμένα επίπεδα άγχους και καλύτερες κοινωνικο-συναισθηματικές ικανότητες.

bigstock 175240093

Τι θα πρέπει λοιπόν να έχετε υπόψιν σας αν σκέφτεστε να γράψετε το παιδί σας σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.

Την ηλικία

Συνήθως είναι καλό τα πρώτα ερεθίσματα, άμα το παιδί σας είναι μέχρι 5 ετών , να είναι μουσικά. Αργότερα μια σωματική δραστηριότητα όπως η κολύμβηση ενδεικτικά θα τους κάνει πολύ καλό. Έχει αποδειχτεί άλλωστε ότι όσο πιο νωρίς έρθουν τα παιδάκια σε επαφή με το νερό τόσο πιο γρήγορα θα μάθουν να κολυμπούν με ασφάλεια και δεν θα το φοβούνται. Αλλά σταδιακά θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε περισσότερο τι αρέσει στο παιδί σας, τι του ταιριάζει και τι όχι.

Ποια δραστηριότητα

Όσον αφορά για το ποια δραστηριότητα θα πρέπει να επιλέξετε για το παιδί σας, αυτό έχει να κάνει με την μέχρι τώρα ιδιοσυγκρασία του. Είναι ένα παιδί ήρεμο και ντροπαλό ή ένα παιδί δραστήριο και ζωηρό; Ποια δείγματα έχετε μέχρι τώρα;

Όσο πιο κοντά σε αυτό που του ταιριάζει στο χαρακτήρα του είναι το χόμπι που θα ακολουθήσει, τόσο πιο πολύ θα το απολαύσει και εν τέλει θα το αγαπήσει.

Πολλοί γονείς μπερδεύονται με το τι είναι πιο σύνηθες να κάνουν τα παιδιά (πχ μπαλέτο τα κορίτσια και ποδόσφαιρο τα αγόρια) και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να αναρωτηθούν αν αυτές οι ασχολίες θα ταίριαζαν όντως στο παιδί τους. Υπάρχουν ένα σωρό άλλες ασχολίες. Ψάξτε τι ταιριάζει στο δικό σας το παιδί.

Η συχνότητα

Υπάρχει ένα λεπτό όριο ανάμεσα στις καθημερινές δραστηριότητες και τον ψυχαναγκασμό με αυτές. Θέλει προσοχή όταν θα αρχίσει το παιδί σας μια δραστηριότητα και δείτε ότι τα πάει καλά, να μην γίνετε εμμονική με τις επιδόσεις του. Πρώτα από όλα να φροντίζετε για την γενικότερη ποιότητα ζωής που θα έχει το παιδί σας.

Αν κοιμάται αρκετές ώρες, αν περνάτε χρόνο μαζί του, αν τρώει καλά. Ο χρόνος θα δείξει πόσες φορές μπορεί να είναι εντάξει για το παιδί σας να πηγαίνει στην εξωσχολική του δραστηριότητα χωρίς να εξαντλείται ή να χάνει από την ποιότητα της ζωής του και όλο τον ελεύθερο χρόνο του που οπωσδήποτε χρειάζεται να έχει τουλάχιστον λίγο.

Ότι και να επιλέξετε τελικά, συζητείστε το πρώτα μαζί του, παρατηρείστε τις αντιδράσεις του, δείτε πως συμπεριφέρεται και να είστε υπομονετική καθώς μπορεί να μην βρείτε από την αρχή την πιο κατάλληλη δραστηριότητα για αυτό.

Να είστε σίγουρη πάντως πως μόλις βρείτε αυτό που του αρέσει, θα νιώσετε την αυτοπεποίθηση και την διάθεση του να ανεβαίνει!

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved