Τα παιδιά δεν διαβάζουν για ευχαρίστηση - Γιατί συμβαίνει αυτό

Μα γιατί δεν αρέσει το διάβασμα στα παιδιά; 

Τα παιδιά δεν διαβάζουν για ευχαρίστηση - Γιατί συμβαίνει αυτό

Κοριτσάκι σπρώχνει με το δάχτυλο του το βιβλίο.

Bigstock

Οι έρευνες απλά επιβεβαιώνουν αυτό που είναι λίγο πολύ γνωστό: ο αριθμός των παιδιών που διαβάζουν για ευχαρίστηση μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Και μπορεί λόγω πανδημίας να καταγράφηκε μια αύξηση των παιδικών πωλήσεων ωστόσο τα παιδιά δεν φαίνεται να απολαμβάνουν το διάβασμα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα Consumer Insights των εκδόσεων Farshore με στοιχεία της Nielsen BookScan, παρατηρείται μια μακροπρόθεσμη μείωση της ευχαρίστησης των παιδιών που διαβάζουν. Το 2012, το 38% των παιδιών 0-17 ετών διάβαζαν «κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα» για ευχαρίστηση. Μέχρι το 2021, μόλις το 25% των παιδιών διαβάζει για ευχαρίστηση. Την ίδια περίοδο, τα παιδιά που δήλωσαν ότι «δεν διάβασαν ποτέ» αυξήθηκαν από 13% σε 20%, έτσι ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών -σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά- δεν διάβαζαν καθόλου για ευχαρίστηση το 2021.

Η Alison David, υπεύθυνη της έρευνας καταναλωτών του εκδοτικού οίκου Farshore, θεωρεί ανησυχητικό ότι μόνο το 25% των παιδιών διαβάζει καθημερινά ή σχεδόν κάθε μέρα . «Η ανάγνωση για ευχαρίστηση συνδέεται με υψηλότερα επιτεύγματα - έχει μεγαλύτερη επιρροή στην ακαδημαϊκή επιτυχία ενός παιδιού ανεξάρτητα από το υπόβαθρο της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου του τόπου που γεννήθηκε, της μόρφωσης των γονιών του, του εισοδήματος τους», πρόσθεσε.

1656111741230-282991367-paidi-kai-vivlio-2.jpg

Μητέρα διαβάζει βιβλίο έχοντας στην αγκαλιά τον γιο της

Γιατί δεν διαβάζουν τα παιδιά

Η έρευνα κατηγοριοποίησε τα αίτια που το διάβασμα δεν είναι στις προτεραιότητες των στα εξής τρία:

Οι γονείς θεωρούν το διάβασμα δεξιότητα

Από την ηλικία περίπου των 8 ετών οι γονείς σταματούν να διαβάζουν στα παιδιά τους καθώς πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν μόνα τους. Ωστόσο, το διάβασμα στα παιδιά περνά το μήνυμα της ευχαρίστησης. Χωρίς αυτό, τα παιδιά δεν έχουν επίγνωση της χαράς που μπορεί να φέρει το διάβασμα.

Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν να περνούν χρόνο με το κινητό ή στο τάμπλετ

Το 64% παιδιών ηλικίας 0-17 προτιμούν να παρακολουθούν τηλεόραση, να παίζουν βιντεοπαιχνίδια ή να συνδέονται στο διαδίκτυο παρά να διαβάζουν βιβλία. Από το 2014, το ποσοστό των παιδιών 5-10 ετών που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα με smartphone ή tablet έχει αυξηθεί από 13% σε 36%. Το 2021, οι νέοι ηλικίας 14-17 ετών περνούσαν έξι ώρες την ημέρα τα Σαββατοκύριακα και τις σχολικές διακοπές χρησιμοποιώντας μια οθόνη. Προφανώς και δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι περισσότερο, καθώς η εξάρτηση των παιδιών από το διαδίκτυο είναι αναμφισβήτητο γεγονός.

Πολλά παιδιά σκέφτονται το διάβασμα ως σχολική εργασία και όχι ως απόλαυση

Με τους γονείς να βλέπουν την ανάγνωση ως δεξιότητα και τα παιδιά ως εργασία για το σπίτι και κυρίως ως υποχρέωση που συνδέεται με το σχολείο, δεν προκαλεί έκπληξη γιατί δεν επιδιώκουν να χαλαρώσουν διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο.

paidi-kai-vivlio-3.jpg

Μαμά διαβάζει παραμύθι στο μωρό της.

Πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε το διάβασμα για ευχαρίστηση

Σχεδόν τα μισά παιδιά, το 48%, προτιμούν τη μυθοπλασία και κυρίως αστείες ιστορίες, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών ηλικίας 8-10 ετών, με το 53% των αγοριών και το 60% των κοριτσιών να δηλώνουν ότι τις απολαμβάνουν.

Το να μάθουν τα παιδιά να βλέπουν το διάβασμα ως ευχαρίστηση κι όχι ως αγγαρεία θέλει προσπάθεια από τους γονείς, το εκπαιδευτικό σύστημα ακόμα και από τους εκδοτικούς οίκους.

Μπορείτε ωστόσο από μικρή ηλικία να καλλιεργήσετε την αγάπη του παιδιού για το βιβλίο,διαβάζοντας του καθημερινά με χαρά κι όχι γιατί πρέπει. Επίσης:

Επίσης, αναλογιστείτε πόσες φορές προτιμήσατε να διαβάσετε εσείς ένα βιβλίο αφήνοντας στην άκρη το κινητό;

Πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα για το βιβλίο και το παιδί μπορείτε να βρείτε εδώ

Με πληροφορίες από το readingzone.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved