Γιατί το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί

  • Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Γιατί τα παιδιά χρειάζονται βιβλία
  • Τι μπορεί να προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου στο παιδί; 
Γιατί το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί
pexels.com / Maël BALLAND

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ( International Board on Books for Young People- IBBY) το 1966 με σκοπό να τονίσει την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται βιβλία;

Πολλά μπορεί να ειπωθούν για την αξία της ανάγνωσης και πώς μπορούν τα βιβλία να συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Ωστόσο, εκείνο που σίγουρα πρέπει να απασχολήσει τους γονείς είναι ότι η αξία του βιβλίου παραμένει διαχρονική και ότι το παιδί μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει διαβάζοντας από μικρή ηλικία.

kade doro vivlio sta paidia1

Γιατί:

Τα βιβλία δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των γονιών και των παιδιών όταν διαβάζουν παρέα.

Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βασικές γλωσσικές δεξιότητες και να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους - πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Τα βιβλία είναι διαδραστικά, απαιτούν από τα παιδιά να σκεφτούν. Όσον αφορά τα βιβλία μυθοπλασίας και όχι μόνο, διευρύνουν τη φαντασία και ωθούν να κάνουν τις δικές τους πρωτότυπες σκέψεις.

Τα βιβλία αναπτύσσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης.

Τα βιβλία αναπτύσσουν και τρέφουν τη φαντασία των παιδιών.Εισάγουν τα μικρά παιδιά στον κόσμο της τέχνης και της λογοτεχνίας. Τα μυθιστορήματα και τα βιβλία μη λογοτεχνίας διεγείρουν την αισθητηριακή επίγνωση των παιδιών, βοηθώντας τα παιδιά να βλέπουν, να ακούν, να γεύονται, να αισθάνονται …

Τα βιβλία δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να πάρουν μια γεύση από τον κόσμο πριν χρειαστεί να τον γνωρίσουν.

Τα βιβλία βοηθούν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε. Ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας και μας βοηθούν να καταλάβουμε γιατί είμαστε αυτό που είμαστε.

Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά και τους ενήλικες να ανοιχτούν και να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους. Δημιουργούν συνδέσεις και διευρύνουν την ικανότητά μας να συναισθανόμαστε, να κατανοήσουμε τους άλλους.

Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να διαμορφώσουν τη δική τους ηθική, να καθορίσουν τις προτεραιότητες της ζωής τους και να (καθ) ορίσουν το δικό τους αξιακό κώδικα.
Τα βιβλία απαντούν σε ερωτήσεις.

Τα βιβλία δημιουργούν ερωτήσεις.

Τα βιβλία προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, εμπειριών και γνώσεων. Αλλά σε αντίθεση με πολλά ηλεκτρονικά μέσα, τα βιβλία προσφέρουν επίσης μεγάλο βάθος πληροφοριών, εμπειρίας και γνώσης.

Τα βιβλία ψυχαγωγούν ,κάνουν τα παιδιά να γελάνε ή να κλαίνε.

Τα βιβλία είναι η καλύτερη παρέα. Δεν είσαι ποτέ μόνος όταν έχεις ένα βιβλίο να διαβάσεις.

Τα βιβλία παρηγορούν και βοηθούν να καταλάβουν τα παιδιά ότι ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή ποιες μπορεί να είναι οι εμπειρίες τους, δεν είναι μόνα στον κόσμο.

kade doro vivlio sta paidia3

Τέλος,

Τα βιβλία μας εμπνέουν να ονειρευόμαστε.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα, είναι σημαντικό να επιλέγετε βιβλία για δώρα στα παιδιά.

afieroma paidiko vivlio

Με πληροφορίες από το thencbla.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved