Όταν η έφηβη ντρέπεται να πάει στο γυναικολόγο

Γιατί είναι σημαντικό η έφηβη να προετοιμαστεί κατάλληλα για την πρώτη της επίσκεψη στο γυναικολόγο.

Όταν η έφηβη ντρέπεται να πάει στο γυναικολόγο

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τη νεαρή γυναίκα, κατά την οποία θα διασκεδαστούν οι όποιες φοβίες της, ώστε να τεθούν οι βάσεις μιας μακρόχρονης σχέσης εμπιστοσύνης.

Σε γενικές γραμμές η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο καλόν είναι να λαμβάνει χώρα μεταξύ των 13 και 15 ετών. Στην ηλικία αυτή η νεαρή γυναίκα διανύει την περίοδο, που ονομάζουμε ήβη.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο του Mothersblog κ. Μενέλαο Λυγνό η ήβη είναι μια τρικυμιώδης περίοδος στη ζωή της έφηβης, η οποία χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές στο σώμα και στην ψυχή της. Το κορίτσι παίρνει απότομα ύψος, ενώ το σώμα της αρχίζει να χάνει την παιδικότητά του και μοιάζει όλο και περισσότερο γυναικείο, αφού αναπτύσσονται οι μαστοί και η τρίχωση του εφηβαίου. Οι απότομες αυτές αλλαγές επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχική κατάσταση της έφηβης.

Ίσως το σημαντικότερο ορόσημο της εφηβείας είναι η εμμηναρχή. Έτσι ονομάζεται η έναρξη του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Η έφηβη βλέπει για πρώτη φορά περίοδο. Αυτό είναι ένα γεγονός, που σε μερικές περιπτώσεις ταράζει το κορίτσι και λαμβάνει χώρα συνήθως μεταξύ των 12 και 13 ετών.

Είναι προφανές πως μία έφηβη, η οποία αντιμετωπίζει αυτές τις ραγδαίες αλλαγές στη ζωή της, δεν είναι αισθάνεται άνετα να επισκεφθεί το γυναικολόγο.Όμως στην πραγματικότητα η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο μπορεί να γίνει και το μέσο, το οποίο θα βοηθήσει την έφηβη να συμφιλιωθεί τρόπον τινά με τις αλλαγές στο σώμα της. Είναι μια ευκαιρία να απαντηθούν οι απορίες της, ώστε να κατανοήσει, πως τόσο οι σωματικές αλλαγές, όσο και οι μεταπτώσεις της διάθεσής της, είναι φυσιολογικές. Έτσι θα διασκεδαστούν και οι όποιοι φόβοι της.

Συνήθως η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο δεν περιλαμβάνει απαραίτητα κλινική εξέταση, εκτός φυσικά αν αναφερθούν συμπτώματα, όπως ανώμαλη κολπική αιμόρροια ή κοιλιακό άλγος, αλλά μπορεί να περιοριστεί σε μια συζήτηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης όμως η έφηβη μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με το είδος της κλινικής εξέτασης, στη οποία υποβάλλεται μια γυναίκα και τους λόγους, για τους οποίους η εξέταση αυτή είναι επωφελής.

Όσον αφορά το test Παπανικολάου, οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί συνιστούν να γίνει για πρώτη φορά, όταν η κοπέλα συμπληρώσει το 21ο έτος ηλικίας ή εντός τριετίας από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει μια έφηβη τη σεξουαλική της ζωή

Τι εύχονται οι έφηβες να τους είχαν πει οι μαμάδες τους για το σεξ;

Eφηβεία: Πώς να χτίσουμε την επικοινωνία μας με τους εφήβους;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved