Eφηβεία: Πώς να χτίσουμε την επικοινωνία μας με τους εφήβους;

Η εφηβεία αναμφισβήτητα θεωρείται περίοδος σημαντικών αλλαγών για τον έφηβο ή την έφηβη καθώς βιώνουν αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία τους.

Eφηβεία: Πώς να χτίσουμε την επικοινωνία μας με τους εφήβους;

Από την άλλη πλευρά και οι γονείς δυσκολεύονται πολύ να διαχειριστούν τη σχέση με το παιδί τους, που μεγαλώνει και διεκδικεί την ανεξαρτησία του.

Οι έφηβοι

Κατά την εφηβεία οι νέοι διακατέχονται από έντονες διακυμάνσεις στην ψυχολογία τους, είναι ευερέθιστοι και αντιδρούν υπερβολικά. Λόγω της έλλειψης εμπειριών από τη ζωή τα βλέπουν όλα πιο βραχυπρόθεσμα, χωρίς οπτική με αποτέλεσμα ένας τσακωμός ή μια απόρριψη να τους επηρεάζει σημαντικά. Οι νέοι αντιδρούν στα όρια και νιώθουν ότι δε τους καταλαβαίνουν οι μεγάλοι, τους οποίους πλέον έχουν απομυθοποιήσει. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι γονείς να νιώθουν ότι δε μπορούν να συνεννοηθούν με τα παιδιά τους και χωρίς να το επιδιώκουν προκύπτουν προστριβές.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Γινόμαστε καλοί ακροατές

Οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να νιώσουν ότι υπάρχει κάποιος που τους ακούει χωρίς να τους κρίνει. Σίγουρα δε θα αντικαταστήσετε τους φίλους τους, αλλά μπορείτε να παραμείνετε ένα σημαντικό πρόσωπο για αυτά στα οποία μπορούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Δείξτε τους ότι είστε έτοιμοι να τους ακούσετε χωρίς να κρίνετε.

Αποφεύγουμε τις συγκρίσεις με εμάς ή άλλους

Κατά την εφηβεία αρχίζει να γίνεται αισθητή η αλλαγή των βιωμάτων και των πεποιθήσεων μεταξύ γονέων και παιδιών, αρχίζει να ξεπροβάλλει δηλαδή το χάσμα των γενεών. Το να συγκρίνουμε τη δική μας εποχή, με αυτή που ζουν οι σημερινοί έφηβοι δεν έχει κανένα νόημα και σε καμία περίπτωση δε μας βοηθά να τους καταλάβουμε. Γενικότερα, όμως, οι συγκρίσεις είτε με τα αδέλφια είτε με τους φίλους δεν ωφελούν τη σχέση σας με το παιδί σας, που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από αποδοχή.

Δείχνουμε ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντά τους

Συχνό παράπονο των εφήβων είναι ότι οι γονείς τους δεν ενδιαφέρονται αρκετά για αυτούς, ώστε να τους γνωρίσουν καλύτερα. Ρωτήστε τα για τη μουσική που τους αρέσει, για τα χόμπι τους και κάντε συζητήσεις σε βάθος. Γνωρίστε την προσωπικότητά τους που συνεχώς εξελίσσεται.

Περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί

Συνήθως μόλις τα παιδιά μας μεγαλώσουν απομακρυνόμαστε και ίσως ξεχνάμε πόσο σπουδαίο είναι να περάσουμε ευχάριστο χρόνο μαζί. Χαλαρώστε και βρείτε ένα απόγευμα να κάνετε κάτι μαζί. Όσο “χάσμα’’ κι αν υπάρχει μεταξύ σας σίγουρα θα βρείτε κάτι που να ευχαριστεί και τις δύο πλευρές.

Κρατάμε την ψυχραιμία μας

Δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο να επικοινωνήσουμε με το παιδί μας που βρίσκεται στην εφηβεία και έτσι οι εντάσεις και οι τσακωμοί ίσως να μη λείπουν. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, καθώς είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και μια ευκαιρία να ακούσουμε αυτά που πραγματικά σκέφτονται και τους καταπιέζουν. Για να είναι όμως εποικοδομητική μια διαφωνία οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι θα τους πούμε καθώς μια παραπάνω κουβέντα είναι ικανή να τους πληγώσει και να δημιουργήσει ρήξη στη μεταξύ μας σχέση.

Δύσκολη εφηβεία- Πώς να την αντιμετωπίσουμε;

Αν παρά τις προσπάθειες μας να έχουμε μια καλή σχέση μαζί τους η κατάσταση στο σπίτι είναι σχεδόν πάντα έκρυθμη, αν νιώθουμε ότι το παιδί μας απομακρύνεται και χάνει τους στόχους του ή δεν έχει καθόλου, καλό είναι να ζητήσουμε τη γνώμη ενός ειδικού. Πολλές φορές νομίζουμε ότι όλα θα φτιάξουν από μόνα τους, όμως καθώς η εφηβεία είναι μια ευαίσθητη περίοδος για τον νέο ο οποίος οδεύει προς την ενηλικίωση είναι σημαντικό να υπάρχει καθοδήγηση. Κατάλληλα είναι το πρόγραμμα Life Skills για εφήβους το οποίο μεταξύ άλλων βοηθάει τους εφήβους να ανακαλύψουν τα θέλω τους και να μάθουν να τα εκφράζουν επικοινωνώντας καλύτερα με τους άλλους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved