Έχετε παιδί στην εφηβεία; Συμβουλές για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ σας

Αναζητώντας τρόπους επικοινωνίας με το έφηβο παιδί σας.

Έχετε παιδί στην εφηβεία; Συμβουλές για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ σας

Μαμά με την έφηβη κόρη κάθονται στον καναπέ χωρίς να μιλάνε.

Bigstock

Όσο περισσότερο πιέζετε το έφηβο παιδί σας, τόσο περισσότερο αμύνεται, κλείνεται στον εαυτό του ή γίνεται αντιδραστικό.

Στην πραγματικότητα, αυτοί μπορεί να είναι οι μόνοι τρόποι με τους οποίους ξέρει πώς να επικοινωνεί όταν τα πράγματα ζορίσουν – κάτι που φυσικά προκαλεί μόνο περισσότερες συγκρούσεις.

Πώς λοιπόν θα έχετε καλύτερα επικοινωνία μαζί του;

Δείξτε κατανόηση

Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι, προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε πλήρως ή ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε καλά για τι πράγμα μιλάει. Για παράδειγμα: το παιδί σας συνομιλεί στο διαδίκτυο με τους φίλους του ενώ υποτίθεται θα έκανε τη σχολική του εργασία. Ρωτήστε το γιατί μιλάει και μόλις μάθετε τον λόγο ( είτε τον κατανοείτε , είτε όχι) εξηγήστε του ήρεμα ότι η σχολική εργασία είναι δική του ευθύνη και ότι θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί σωστά τον χρόνο του.

goneis-me-paidi-stin-efiveia.jpg

'Εφηβη διαφωνεί έντονα με τη μητέρα της

Bigstock

Μη το παίρνετε προσωπικά

Μπορεί να μην σας αρέσει ο τρόπος που συμπεριφέρεται —ή ακόμη και ο τρόπος που σκέφτεται-, αλλά κρατήστε τα συναισθήματά σας μακριά από αυτό, ακόμα κι αν η συμπεριφορά του έφηβου σας επηρεάζει.

Είναι δύσκολο, αλλά πολύ αποτελεσματικό και μια δεξιότητα που μπορείτε να μάθετε όπως κάθε άλλη.

Αν σκεφτείτε με ψυχραιμία, δεν υπάρχει λόγος να είστε θυμωμένοι με το παιδί σας επειδή είναι ο εαυτός του. Μπορεί να κάνει μια κακή επιλογή, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην έχει ακόμη τις ικανότητες για να κάνει μία καλύτερη. Επομένως, η δουλειά σας είναι να το βοηθήσετε ώστε να μπορεί, με τη σειρά του, να αναπτύξει καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Κάντε ειλικρινείς ερωτήσεις

Αποφύγετε τις επιθετικές ερωτήσεις και αφήστε τον έφηβο να δει ότι έχετε πίστη στις ικανότητές του . Φροντίστε να τον ενημερώσετε ότι είστε εκεί για να τον βοηθήσετε να βρει λύσεις. Ο απώτερος στόχος σας είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να σκέφτεται μόνο του.

ef-zein-efiveia.jpg

'Εφηβη κάθεται στον καναπέ με την μαμά της να της χαϊδεύει τα μαλλιά.

Bigstock

Μην κάνετε τίποτα μέχρι να είστε και οι δύο ήρεμοι

Ένας άλλος εμπειρικός κανόνας είναι να αποφύγετε να κάνετε οτιδήποτε μέχρι να ηρεμήσετε εσείς και το παιδί σας. Δεν είναι καλό να προσπαθείτε να θίξετε ένα δύσκολο θέμα ή να επιλύσετε μια σύγκρουση όταν είστε θυμωμένοι. Επομένως, κάντε μια παύση κι όταν νιώσετε ότι είστε και οι δύο σε φάση να μιλήσετε, μόνο τότε ξεκινήστε τη συζήτηση.

Με πληροφορίες από το empoweringparents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved