Ερωτευμένοι έφηβοι: Συμβουλές για γονείς

Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς στον ερωτευμένο έφηβο.

Ερωτευμένοι έφηβοι: Συμβουλές για γονείς
Ερωτευμένο ζευγάρι εφήβων Bigstock

Ο έρωτας στα χρόνια της εφηβείας συνήθως μοιάζει με τρενάκι του λούνα παρκ. Είναι συναρπαστικός, τρομακτικός και με πολλά σκαμπανεβάσματα που κάνουν την καρδιά του έφηβου να χτυπά δυνατά και το στομάχι να δένεται κόμπος.

Οι γονείς παρακολουθούν από το ...περιθώριο τους εφηβικούς έρωτες. Ωστόσο, μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο, βοηθώντας το παιδί τους να διαχειριστεί και να κατανοήσει τα πρωτόγνωρα αυτά συναισθήματα.

Επομένως, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ως γονείς εφήβων πώς να τους στηρίξετε στους πρώτους τους έρωτες χωρίς να παραβιάζετε την ιδιωτικότητά τους.

ponoi-periodou-kai-diatrofi-efiveia.jpg

Ερωτευμένη έφηβη κάθεται μόνη στο δωμάτιό της

Πείτε τους ότι μπορούν να σας μιλήσουν για οτιδήποτε

Φροντίστε να ακούτε προσεκτικά το παιδί και να αποφεύγετε να κρίνετε ή να δείχνετε έντονη αντίδραση, ακόμα κι αν εκπλαγείτε ή ανησυχείτε. Εάν ο έφηβος κάνει ερωτήσεις που σας κάνουν να νιώθετε άβολα ή δεν γνωρίζετε τις απαντήσεις, κάντε την έρευνά σας ή ζητήστε κι εσείς βοήθεια. έρευνα

Ενθαρρύνετε τους έφηβους να έχουν διαπροσωπικές σχέσεις

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τον τρόπο να αλλοιώνουν τις αλληλεπιδράσεις και να κάνουν τα μικρά προβλήματα μεγαλύτερα. Ακόμη και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων μπορεί να παρερμηνευθεί. Επομένως είναι σημαντική η δια ζώσης επικοινωνία κι όχι η on line που δεν επιτρέπει την προσωπική επαφή.

Προστατέψτε τους από τοξικές σχέσεις

Προσέξτε για σημάδια που δείχνουν ότι ο έφηβός σας δεν περνάει καλά στη σχέση του, ειδικά αν υπάρχει ζήλια, καταπίεση, έλεγχος, απομόνωση. Εξηγήστε ήρεμα γιατί πιστεύετε ότι είναι μια σχέση τοξική και καθόλου υγιής.

Υπενθυμίστε τους ότι τα ραντεβού στην πραγματική ζωή δεν είναι σαν ταινία

Οι έφηβοι μπορεί να έχουν μη ρεαλιστικές ιδέες για τον ρομαντισμό και την αγάπη που έχουν αντλήσει από ταινίες και τηλεόραση. Υπενθυμίστε τους ότι η πραγματική αγάπη δεν είναι πάντα τέλεια και λαμπερή. Θα υπάρξουν άβολες στιγμές και λάθη. Αληθινή αγάπη σημαίνει να νιώθεις ελεύθερος, να είσαι ο εαυτός σου, με όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματα, και κυρίως να αποδέχεσαι τον άλλο για αυτό που είναι.

efivos-xorismenos.jpg

Ο ερωτευμένος έφηβος δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος

Θυμίστε τους πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι

Έρευνες δείχνουν ότι η ύπαρξη στενών φίλων προστατεύει τους εφήβους από τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Επιπλέον, το να κάνουν πράγματα που αγαπούν βοηθά στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης των εφήβων . Κατά συνέπεια, οι έφηβοι νιώθουν καλύτερα στη σχέση τους και λιγότερο εξαρτημένοι από το άλλο άτομο όταν έχουν μια κοινωνική ζωή και φυσικά φίλους.

Εμπιστευτείτε τους

Προσαρμόστε τα όρια και τις προσδοκίες σας ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του εφήβου. Η κάθε οικογένεια έχει διαφορετικούς κανόνες. Συζητήστε τους μαζί με τα παιδιά σας και δείξτε τους εμπιστοσύνη.

Να είστε δίπλα τους αν τους ραγίσει η καρδιά

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονιός όταν τελειώνει μια εφηβική σχέση είναι να ελαχιστοποιήσει την απογοήτευση. Ναι, γνωρίζατε ότι η σχέση δεν θα κρατούσε για πάντα και ότι αυτή ήταν μόνο η πρώτη από τις πολλές φορές που θα ερωτευτούν. Αλλά ο έφηβός σας νιώθει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Επομένως, ο ρόλος σας είναι τον παρηγορήσετε και να τον στηρίξετε.

Με πληροφορίες από το newportacademy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved