Πότε σταματούν τα κορίτσια να μεγαλώνουν;

Για τα περισσότερα κορίτσια, η εφηβεία τελειώνει περίπου στην ηλικία των 15 ετών.

Πότε σταματούν τα κορίτσια να μεγαλώνουν;
Bigstock

Τα κορίτσια συνήθως σταματούν να μεγαλώνουν περίπου στην ηλικία των 15 ετών. Φτάνουν στο ύψος του ενήλικου όταν τελειώσει η εφηβεία. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει νωρίτερα στα κορίτσια παρά στα αγόρια.

Όταν το παιδί σας ήταν μωρό ή νήπιο, τα άλματα ανάπτυξης ήταν μεγάλη υπόθεση. Όχι μόνο έκαναν το μωρό σας ασυνήθιστα γκρινιάρικο ή ιδιότροπο, αλλά πιθανότατα το έκαναν να πεινάει περισσότερο και να κοιμάται αρκετά.

Καθώς μεγάλωσαν, όμως, τα άλματα ανάπτυξης συνέβαιναν σταδιακά. Ίσως μάλιστα να μην προσέχατε καν πόσο μεγάλωνε το παιδί σας. Το μόνο που αναγνωρίζατε ήταν ότι μερικές φορές χρειάζονταν ένα καινούργιο τζιν γιατί το παλιό του ήταν κοντό.

Μόλις το παιδί σας μπει στην εφηβεία, οι γρήγορες αλλαγές θα αρχίσουν ξανά από την αρχή.

Πότε να περιμένετε άλματα ανάπτυξης στην εφηβεία;

Τα περισσότερα κορίτσια κάνουν ένα άλμα ανάπτυξης γύρω στην ηλικία των 11 ετών, αν και η ακριβής ηλικία μπορεί να διαφέρει από κορίτσι σε κορίτσι. Το να μπει ένα κορίτσι στην εφηβεία πριν από την ηλικία των 8 ετών δεν είναι συνηθισμένο, όπως και το να μην έχει αλλαγές στην εφηβεία μέχρι την ηλικία των 15 ή 16 ετών.

Να τι συμβαίνει στο πρώτο άλμα ανάπτυξης:

  • Το ύψος
  • Το στήθος αρχίζει να αναπτύσσεται
  • Αρχίζει η τριχοφυΐα
  • Τα αναπαραγωγικά όργανα μεγαλώνουν
  • Η ακμή, ο ιδρώτας και οι μυρωδιές του σώματος αυξάνονται
  • Υπάρχουν εναλλαγές στη διάθεση
  • Το πέλμα μεγαλώνει

Μετά από αυτή την πρώτη έκρηξη ανάπτυξης, μια δεύτερη μικρότερη συνήθως συμβαίνει αφού αρχίσει η έμμηνος ρύση στα κορίτσια. Μπορεί να ψηλώσουν λίγο ακόμη, αλλά αυτό συνήθως σηματοδοτεί το τέλος της φυσικής τους ανάπτυξής (δηλαδή, συνήθως έχουν φτάσει στο ύψος του ενήλικα μέχρι αυτό το σημείο).

Το στήθος μπορεί επίσης να σταματήσει να μεγαλώνει σε αυτό το σημείο ή μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται ελαφρώς για μερικά ακόμη χρόνια.

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη

Οι ορμόνες δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την εφηβεία. Τα πάντα, από τα γονίδια της οικογένειας μέχρι τη διατροφή και μια σοβαρή ασθένεια μπορούν να επιταχύνουν ή να καθυστερήσουν την εφηβεία.

Πώς θα ξέρετε πότε ένα παιδί έχει σταματήσει να αναπτύσσεται

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό τεστ που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας για να προσδιορίσετε αν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται ή όχι. Μπορείτε όμως να ψάξετε για τα σημάδια που αναφέρονται παρακάτω:

  • Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά τα τελευταία ένα έως δύο χρόνια.
  • Έχουν αρχίσει να έχουν έμμηνο ρύση τα τελευταία ένα με δύο χρόνια.
  • Οι τρίχες στην περιοχή του εφηβαίου και στις μασχάλες έχουν μεγαλώσει αρκετά.
  • Μοιάζουν περισσότερο με ενήλικες, σε αντίθεση με το ανάστημά τους.
  • Το στήθος και οι γοφοί είναι πιο γεμάτοι και στρογγυλοί.
  • Τα γεννητικά όργανα είναι πλήρως ανεπτυγμένα και μπορεί να έχουν χάσει μερικά από τα «βρεφικά» χαρακτηριστικά τους, όπως το στρογγυλό πρόσωπό τους.

Αν το παιδί σας δεν μεγαλώνει

Όλα τα παιδιά αναπτύσσονται με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα, αλλά εάν η κόρη σας δεν έχει έμμηνο ρήση ή δεν έχει δείξει άλλα σημάδια ορμονικής ανάπτυξης μέχρι την ηλικία των 15 ετών, κλείστε ένα ραντεβού με έναν παιδίατρο ή έναν ενδοκρινολόγο.

Πριν από την ηλικία των 15, ωστόσο, προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί, μιας και όπως αναφέραμε, κορίτσι με κορίτσι διαφέρει.

με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved