Διατροφικές διαταραχές και τικ έχουν αυξηθεί δραματικά στα έφηβα κορίτσια

  • Τι λένε Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP)
  • Η σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της διαταραγμένης διατροφής
  • TikTok και διαταραχές τικ
  • Πώς να εντοπίσετε τα σημάδια
  • Τι να κάνετε
Διατροφικές διαταραχές και τικ έχουν αυξηθεί δραματικά στα έφηβα κορίτσια

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εβδομαδιαίες επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μεταξύ των έφηβων κοριτσιών σχεδόν τριπλασιάστηκαν για διαταραχές τικ και υπερδιπλασιάστηκαν για διατροφικές διαταραχές.

Για τα κορίτσιαμεταξύ 12 και 17 ετών, οι επισκέψεις για διατροφικές διαταραχές τον πρώτο μήνα του 2022 αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε 101 την εβδομάδα, από 50 επισκέψεις την εβδομάδα κατά την ίδια χρονική περίοδο το 2019 (μεταβολή 102%). Οι επισκέψεις για διαταραχές τικ μεταξύ των έφηβων κοριτσιών έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 2021, αυξάνοντας κατά μέσο όρο σε 38 επισκέψεις στα επείγοντα την εβδομάδα, από 11 κατά μέσο όρο την εβδομάδα που ήταν το 2019 (μεταβολή 241%).

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν μια δραματική συνολική αύξηση της αγωνίας μεταξύ των έφηβων κοριτσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). Τα αποτελέσματα συμπίπτουν επίσης με τη δήλωση του ίδιου του AAP για την κρίση ψυχικής υγείας στα παιδιά ως εθνική έκτακτη ανάγκη στα τέλη του περασμένου έτους και το γεγονός ότι η γραμμή βοήθειας της Εθνικής Ένωσης Διατροφικών Διαταραχών (NEDA) έχει σημειώσει αύξηση 107% στις επαφές από την αρχή της πανδημίας.

Και ενώ ο περιορισμός δραστηριοτήτων που σχετίζεται με την πανδημία (όπως το σχολείο, οι αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες) και η μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για αυτήν την ηλικιακή ομάδα ευθύνονται εν μέρει, ειδικοί στον τομέα, επικαλούνται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν τον ρόλο τους στην άνοδο τόσο των διατροφικών διαταραχών όσο και των διαταραχών τικ.

Η σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της διαταραγμένης διατροφής

diatrofikes diataraxes kai tik 2

«Οι διατροφικές διαταραχές αυξάνονταν ακόμη και πριν από την πανδημία», σημειώνει η Cynthia Flynn, PhD, κλινική επίκουρη καθηγήτρια και ψυχολόγος εφήβων στο Seattle Children's και στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουμε δει μια πολύ σημαντική αύξηση αυτής της τάσης».

Και ενώ έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για τους παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, η Δρ Flynn σημειώνει ότι εκτός από το κλείσιμο των σχολείων και τις ακυρώσεις αθλημάτων και το άγχος που επικεντρώνεται γύρω από την ίδια την πανδημία, η αυξημένη έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα σε αναρτήσεις που σχετίζονται με το φαγητό και την εμφάνιση, είναι ένας πιθανός παράγοντας που μπορεί να έχει συμβάλει στην αύξηση αυτή.

Συνδυάστε περισσότερο χρόνο στο σπίτι με αυξημένο άγχος, μειωμένη πρόσβαση σε φροντίδα ψυχικής υγείας και προσθέστε έλλειψη καθημερινής ρουτίνας συν αυξημένη χρήση του Instagram και του TikTok, και είναι εύκολο να δείτε πώς αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με περισσότερες περιπτώσεις παθήσεων ψυχικής υγείας, μία εκ των οποίων είναι η διατροφική διαταραχή.

«Γνωρίζουμε ότι οι έφηβοι που περνούν τον περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αντιπαθήσουν την εμφάνισή τους σε σχέση με τους έφηβους που περνούν λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», παρατηρεί η Shelby Knox, διευθύντρια εκστρατείας στο ParentsTogether. «Γνωρίζουμε επίσης από τη NEDA ότι οι διατροφικές διαταραχές σε εφήβους ηλικίας 16 έως 24 ετών είναι πιο πιθανό να είναι θανατηφόρες. Έτσι, αυτοί οι έφηβοι που εμφανίζονται στα επείγοντα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για επιπλοκές από τις διατροφικές τους διαταραχές».

TikTok και διαταραχές τικ

Αλλά δεν είναι μόνο οι διατροφικές διαταραχές που στέλνουν τους εφήβους στα επείγοντας περιστατικά. Οι διαταραχές τικ, οι οποίες είναι τυπικά πολύ σπάνιες στα κορίτσια, γίνονται όλο και πιο συχνές τον τελευταίο χρόνο.

«Οι διαταραχές τικ συνήθως ξεκινούν νωρίτερα στην παιδική ηλικία και είναι πιο διαδεδομένες στους άνδρες», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης CDC.

diatrofikes diataraxes kai tik 1

Μια σειρά πρόσφατων ερευνών έχει συνδέσει τη δημοτικότητα των Influencers του TikTok με το σύνδρομο Tourette στα έφηβα κορίτσια. Μια μικρή μελέτη σε έξι έφηβα κορίτσια που η καθεμία ανέπτυξε απότομες κινήσεις που μοιάζουν με τικ, έδειξε ότι και οι έξι παρακολουθούσαν τακτικά τον ίδιο Influencer του TikTok με σύνδρομο Tourette.

Οι έφηβοι που έχουν προηγουμένως διαγνωστεί με άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη συμπεριφορών που μοιάζουν με τικ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σωματικά συμπτώματα του στρες μπορεί να εκδηλωθούν με τρόπο που ένας ασθενής έχει δει να εμφανίζονται σε ένα άλλο άτομο, σημειώνει ο Donald Gilbert, MD, νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων στο Cincinnati Children's Hospital Medical Center που ειδικεύεται στις παιδιατρικές κινητικές διαταραχές και το σύνδρομο Tourette, στο The Wall Street Journal.

Με εκατομμύρια παρατηρητές, ορισμένοι ανησυχούν ότι το περιεχόμενο που τονίζει τα τικ μπορεί να πυροδοτεί έναν τύπο μαζικής λειτουργικής ασθένειας. Ιστορικά, αυτά τα φαινόμενα είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί σε όσους ζούσαν στην ίδια τοποθεσία. «Σε αυτές τις εστίες, υπήρχε κοινωνική σύνδεση μεταξύ δύο ή περισσότερων από τα προσβεβλημένα άτομα και τα συμπτώματα εξαπλώθηκαν μέσω της όρασης, του ήχου ή της λεκτικής επικοινωνίας», σημειώνει ο Hull (2021). Αλλά η ευρεία πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργήσει μια πολύ πιο διάχυτη εστία.

Και δεν είναι ότι οι έφηβοι αναζητούν απαραιτήτως αυτό το περιεχόμενο — μερικές φορές απλώς τους βρίσκει. «Λόγω του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες κοινωνικών μέσων σχεδιάζουν τους αλγόριθμούς τους, τα παιδιά που είναι πιο ευάλωτα στο να δουν ένα συγκεκριμένο είδος περιεχομένου θα εξυπηρετούνται όλο και περισσότερο από αυτό», σημειώνει ο Knox. «Και όταν σε αυτά τα παιδιά "σερβίρονται" βίντεο σχετικά με τις διαταραχές τικ και συνεχίζουν να κάνουν κλικ σε αυτά, τόσο θα είναι πιο επιρρεπή σε αυτά».

Πώς να εντοπίσετε τα σημάδια

Τα συμπτώματα μιας διατροφικής διαταραχής στους εφήβους μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που φαίνονται υπερβολικές, όπως ο περιορισμός των τύπων τροφίμων σε μερικές μόνο «υγιεινές» κατηγορίες
  • Άρνηση γεύματος μαζί με άλλους
  • Παράλειψη γευμάτων
  • Υπερβολική άσκηση
  • Συμπεριφορά που φαίνεται πιο απομονωτική ή μυστικοπαθής, ειδικά σε σχέση με το φαγητό και τη διατροφή
  • Στρες και αγωνία για το φαγητό

Τα συμπτώματα μιας διαταραχής τικ στους εφήβους μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Απλά κινητικά τικ, όπως ρυτίδες μύτης, ανοιγοκλείσιμο ματιών, ανασήκωμα των ώμων ή γκριμάτσες προσώπου
  • Πολύπλοκα κινητικά τικ, όπως κλοτσιές, πηδήματα, άλματα
  • Απλά φωνητικά τικ, όπως βήχας, καθαρισμός του λαιμού ή γρύλισμα
  • Πολύπλοκα φωνητικά τικ, όπως επαναλαμβανόμενες λέξεις και φράσεις, ήχοι ζώων, φωνές

Τι να κάνετε

Η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί τόσο για τις διατροφικές διαταραχές όσο και για τις διαταραχές τικ και η αναζήτηση ιατρικής θεραπείας και θεραπείας ψυχικής υγείας για τυχόν νέα συμπτώματα ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τη συμπεριφορά του εφήβου σας είναι το πρώτο βήμα.

Ωστόσο, αν ανησυχείτε για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γενικά, βάλτε όρια στο παιδί σας. Ζητήστε από το παιδί σας να κάνει συχνά διαλείμματα και μπλοκάρετε ορισμένους τύπους περιεχομένου υπέρ των διατροφικών διαταραχών και περιεχομένου που εστιάζεται στα τικ.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved